Почело обележавање Светског дана вода

Јавно комунално предузеће "Стандард" и Општа болница Врбас организовали су данас у Основној школи "Вук Караџић" у Бачком Добром Пољу радионицу посвећену води и очувању овог вредног ресурса. Радионица је одржана поводом обележавања 22. марта - Светског дана вода. О значају воде ђацима су говорили запослени у  РЈ "Водовод и канализација" и специјалисти Опште болнице.

„Сваки пут када отворимо славину треба да помислимо на људе из разних крајева света за које је вода луксуз. Користимо воду само онолико колико нам је потребно јер једино  тако ће је бити довољно и за будуће генерације“, поручила је ученицима лаборанткиња у "Стандарду" Љиљана Зец. Читач водомера Жељко Михајловић деци је објаснио како се мери потрошња воде, уз напомену да многа домаћинства у општини Врбас бележе велику потрошњу. „Ми смо генерација која се радовала када су нам увели воду у домове, као што се данашња деца веселе увођењу интернета и кабловске телевизије. Моја порука је рационална потрошња“, рекао је Михајловић.

О важности воде за здравље говорила је др Мирјана Наков из ОБВ. Она је ђацима говорила о хепатиту А. „Хепатит А спада у заразне болести. То је фекално – орална инфекција и преноси се преко прљавих руку. Крајем лета и почетком јесени бележе се спорадиче појаве хепатита А. Један од циљева ове акције јесте да се зараза предупреди“, објаснила је др Наков и додала да су поражавајући подаци о томе колико занемарујемо личну хигијену, у првом реду прање руку. „Постоји податак да 60 одсто мушкараца и 40 одсто жена не пере руке након коришћења тоалета, а велики број популације ни не зна правилно да опере руке. Зато нам је важно да младим нараштајима укажемо на важност воде за здравље“, рекао је специјалиста санитарне екологије у ОБВ Срђан Влаховић.

Светски дан вода обележава се сваког 22. марта почев од 1992. године, на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација. Еколошке радионице овим поводом одржаће се у још неколико врбаских основних школа.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"