"Мултиарт": Стоп дискриминацији лица с аутизмом

Низом самосталних активности, али и активностима у сарадњи са Савезом удружења Србије за подршку особама са аутизмом, Удружење грађана "Мултиарт" из Врбаса обележиће у четвртак, 02. април - Светски дан аутизма. На овај начин "Мултиарт" се придружује организацији Аутизам Европе - покретачу кампање којом се позивају европски лидери да промовишу укључивање особа са аутизмом у све аспекте живота и друштва. Подржавањем ове кампање, шири се свест о аутизму, спречава дискриминација и промовише инклузија - истичу у "Мултиарту".

"Подсећамо да је аутизам веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота. На основу чињеничних података, данас се зна да аутизам није ретка појава, а уколико се у обзир узима цео спектар аутистичних поремећаја, ова врста поремећаја обухвата 0.6% укупне популације, што значи да у Европи постоји око пет милиона особа са аутизмом. Због комплексности њихових потреба, они припадају посебно осетљивој групи људи, чак и међу људима са инвалидитетом. Како је подвучено од стране Савета Европе, особе са аутизмом су често више и озбиљније дискриминисане", саопштено је из УГ "Мултиарт".

 

Управо са жељом да помогне лицима са овим поремећајем, УГ "Мултиарт" по први пут организује ове године шестодневни Летњи камп за децу и младе са сметњама у развоју. Камп ће бити одржан у јуну 2015. године, у Гучеву код Лознице. "Камп је примарно предвиђен за децу и младе са аутизмом и церебралном парализом. Ово је пионирски подухват који се по први пут организује у општини Врбас. Камп ће бити и једна врста обуке за волонтере, који би у перспективи могли бити лични пратиоци деци и младима са аутизмом, и ово је још један пионирски подухват у нашој општини. 'Мултиартов' камп су до сада подржали Савез удружења Србије за подршку особама са аутизмом, општина Врбас, Специјална болница за хипербаричну медицину из Београда, новосадска предузећа '24. октобар' и 'Енергомонтажа', а очекује се и подршка Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију", рекао је Борис Бијеловић, потпредседник УГ.

У овом удружењи истичу да ни једна особа са аутизмом не би требало да буде ускраћена у слободном развоју, у мери у којој је то могуће. "Развој њихових јединствених потенцијала зависи више од приступачности примерених, раних, обимних и доживотних мера подршке него од степена њихових ограничења. Држава мора да обезбеди особама са аутизмом приступ адекватној дијагностици и третману, у складу са међународно признатим стандардима. Особама са аутизмом се мора обезбедити приступ стандардним сервисима здравствене заштите, а у складу са њиховим потребама и у мери у којој су ти сервиси доступни генералној популацији. Деца са аутизмом морају да имају бесплатно, адекватно образовање почев од предшколског узраста. Специјализован приступ образовању би требало да подстакне ђаке у развоју одговарајућих образовних активности, а у складу са дететовим најбољим интересом, снагом и потребама. Приоритети породица увек морају бити узети у обзир. Одрасле особе са аутизмом би, такође, требало да имају користи од континуалног образовања, а са циљем постизања највеће могуће мере независног начина живота и укључења у радну средину. Из свих наведених разлога, неопходно је да се у Србији усвоји закон 'Родитељ неговатељ' предложен од стране групације удружења грађана, са циљем да се законом призна статус родитеља неговатеља, што би спречило да деца која болују од тешке болести и инвалидитета буду измештена из својих породица. То би значило да родитељи хранитељи добију помоћ државе како у погледу права на боловање, тако и у новчаној надоканади, јер би тиме могли у потпуности да се посвете својој деци. Са друге стране, држава би имала неупоредиво мању обавезу и трошак по питању установа у која се особе са тешким болестима и инвалидитетом смештају", саопштено је из "Мултиарта".







Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"