Резултати Врбаса по Индексу друштвеног развоја

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије израдио је Индекс друштвеног развоја градова и општина који омогућава поређење постигнутог нивоа, са циљем да један овакав алат стави на располагање свим заинтересованим корисницима, од доносиоца одлука и креатора политика, до самосталних истраживача и аналитичара. Индекс друштвеног развоја пружа могућност поређења квалитета живота по градовима и општинама, који се може сортирати, у зависности од личних приоритета, према девет области: демографија, економска активност, образовање, социјална заштита, здравствена заштита, услови становања, сигурност, друштвена партиципација и осетљиве групе и људска права.

"Индекс друштвеног развоја градова и општина узима вредности од 1 до 100, при чему већа вредност индекса значи и боље услове за живот у одређеној јединици локалне самоуправе. Индекс је настао агрегирањем 41 индикатора у 9 области, уз прилагођавање смера деловања појединих индикатора. Апликација пружа могућност избора података који се приказују на графикону. У зависности од потребе корисника, могуће је представити нормализоване или изворне вредности података. Индекс ће се ажурирати једном годишње новим подацима, уз могућност унапређења и додавања нових индикатора, како буду развијани и постајали доступни на нивоу општина. Покрива све градове и општине у Републици Србији (укључујући и све градске општине појединачно). Апликација Индекса друштвеног развоја оптимизована је за употребу на свим модерним претраживачима, као и преносивим уређајима", наводи се у уводи студије.

Ево резултата који се односе на општину Врбас.

Врбас

Општина Врбас је погодна у погледу квалитета живота, што показује чињеница да је сврстана међу развијеније општине у неколико области у оквиру Индекса друштвеног развоја. Просечна старост у Врбасу је 40.8 година. Укупни индекс зависности становништва био је 45.17%, док је индекс зависности старих 22.75%.

Економска активност представља важно средство за постизање вишег животног стандарда. У Врбасу просечна нето зарада износила је 36594 динара, што је испод просека Републике Србије од 43.932 динара. У погледу запослености, 47.15% лјуди старости од 15 до 64 године у Врбасу имали су формално запослење, што је на нивоу просека запослености од 47,5% на нивоу Републике.

Добро образовање важан је предуслов за проналажење посла. У Врбасу, 12,1% становника старих 15 и више година има више и високо образовање, што је испод просека Републике Србије који износи 16,2%. Средње образовање стекло је 57,2% становника старости 15+, док се на нивоу Републике Србије на овом нивоу образовања задржало око 50% становника. За квалитет живота у одређеној средини веома је важна доступност и квалитет свих нивоа образовања. Расходи за образовање по становнику у Врбасу нису високи и износе 12698 динара.

У погледу здравља и здравствене заштите, Врбас је међу лошијима. Очекивано трајање живота на рођењу у Врбасу је 73.46 године. Број од 72.83 лекара на 100.000 становника је низак.

Брига о социјално угроженима и старима један је од важних аспеката друштвеног развоја. Удео корисника новчане соцојалне помоћи у укупном броју становника био је 4.50%, што је више од 3,68% на нивоу Републике Србије. Просечна пензија у Врбасу износила је 26752 динара, а удео корисника најниже пензије у укупном броју пензионера био је 9.30%.

Услови становања су на завидном нивоу, 98.58% домаћинстава прикључено је на водоводну и 41.61% на канализациону мрежу. Сигурност је област по којој се Врбас истиче у позитивном смислу. Стопа осуђених малолетних и пунолетних починилаца кривичних дела (0.35%) била је испод просека у Републици Србији.

Друштвена партицпација мерена излазношћу грађана на изборе била је 56.34% током претходних избора, што је незнатно испод просека Републике Србије од 57,65%. Поштовање људских права и осетљивих група у Врбасу међу бољима је у Републици Србији. Чак 25.00% одборника у локалној скупштини су жене.

Индекс друштвеног развоја градова и општина

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"