Наставак истраживања на Шуваковом салашу

Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање подржао је и ове године пројекат "Заштитна археолошка истраживања локалитета Шуваков салаш - Клиса код Врбаса". Пројекат који је започет претходне године, подразумева две фазе - Фазу истраживања, тј. археолошког ископавања налазишта и проучавања историјских извора, и фазу рестаурације и конзервације налазишта.

"У циљу прикупљања конкурсне документације за аплицирање различитим фондовима, као и за бољу презентацију самог налазишта, архитекта Јермина Станојев израдила је 3Д модел основе цркве и шанца који је окруживао утврђени простор. Овогодишња археолошка ископавања планирају се за месец јун, а припреме су већ у току. Захваљујући подршци и залагању локалне самоуправе одрађен је велики посао: рашчишћавање терена од пањева и набујале вегетације, затрпавање сонде отворене још средином осамдесетих година прошлог века и делимична нивелација терена", саопштила је Весна Гргуровић, археолог Музејске збирке Врбаса.

Она је истакла да најновији подаци везани за историјат цркве указују да је титулар цркве, од краја 12. до почетка 16. века, уз средњовековно насеље Света Марија. "У изворима се наводи да су црква и насеље - куће, земља и виногради, у поседу грчког манастира из средњовековне Сремске Митровице. Црква је једнобродна, док организација црквеног простора - светилиште је апсида са две конхе, протезисом и ђакониконом. Повезаност са грчким манастиром упућује на источни обред", рекла је Гргуровић и изразила наду да ће будућа истраживања додатно осветлити ово археолошко налазиште и понудити нове информације о њему.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"