НИС почиње геолошка истраживања

Нафтна индустрија Србије, Дирекција за геолошка истраживања, представила је данас у Врбасу пројекат геофизичких испитивања земље чија ће реализација почети у другој половини маја. Овим поводом представници НИС-а састали су се са руководством општине Врбас и презентовали пројекат 3Д сеизмичких испитивања најмодернијом опремом последње генереације. Уз општину Врбас, радови ће се изводити на простору који обухвата општине Србобран, Бечеј, Жабаљ, Темерин и Мали Иђош.

"Истраживања ће започети половином маја, док се завршетак радова планира за крај октобра. Радове ће изводити Сеизмички сервиси НИС-а. За наведене радове НИС поседује све дозволе и сагласности надлежних државних органа. Вредност инвестиције износи око седам милиона евра. Компанија НИС ће се максимално трудити да у току извођења радова не ремети свакодневни живот и рад мештана на територији општина у којима ће се радови изводити", речено је током састанка у Врбасу.

Руководство општине Врбас, предвођено председником др Братиславом Кажићем, уз исказану спремност за добру сарадњу, највише је интересовало да ли ће будућа истраживања угрозити имовину општине, правних и физичких лица и како превазићи евентуалне неспоразуме. Представници месних заједница интересовали су се да ли ће НИС санирати атарске путеве и њиве након истраживања и како ће се надокнађивати настала штета на усевима. Стручњаци НИС-а саопштили су да ће сви радови бити извођени у сагласности са власницима парцела, а евентуална штета биће процењена на основу актуелног ценовника НИС-а или на основу цена усева на берзи на дан извршења процене. Рок за исплату штете је десет радних дана од дана обостраног потписивања записника о насталој штети. "Током сеизмичких радова, у месним заједницама на чијој територији се они буду обављали биће отворени информативни пунктови, сваког радног дана од 08.00 до 16.00 часова, где ће грађани моћи да се додатно информишу, доставе сугестије или евентуалне примедбе о овим истражним активностима. Све захтеве грађана везане за истражне активности, НИС ће као одговорна компанија пажљиво размотрити заједно са представницима локалне заједнице", речено је на састанку. 

Иначе, сеизмичка испитивања представљају основну методу истраживања нафте и гаса. "Циљ ових испитивања је да се генерално сагледа геолошка грађа и дефинише геолошки модел, односно издвоје најперспективније локације за будућа детаљна истраживања нафте и гаса. На основу резултата интерпретације ових података дефинисаће се потенцијални локалитети за истражно бушење", саопштено је из НИС-а. Приликом извођења радова користиће се веома скупа и специфична опрема која ће бити смештена поред путева и на парцелама, па из Нафтне компаније Србије апелују на грађане да уложе напор како би се ова опрема сачувала од уништења или евентуалне крађе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"