Изложба и предавање на старту "10 ДАНА ОД 10 ДО 10"

У Музејској збирци Врбаса отворена је изложба документарних фотографија „Црна Гора у објективу Беле Маћашовског“, начињених за време I светског рата. Овом изложбом и нешто раније одржаним културним програмом и предавањем у бази Центар у Старом Врбасу, почела је манифестација "МУЗЕЈИ СРБИЈЕ - ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10", којој се придружила и Музејска збирка Врбаса.

Продуцент изложбе је Национални савет црногорске мањине у Србији, у сарадњи са Архивом града Суботице, који чува фотографски легат др Беле Маћашовског. На отварању су говорили архивисткиња из Суботице Татјана Сегединчев, председница СО Врбас Маријана Мараш и председник ИО Националног савета Милорад Радојевић. „Нико, сачуван од заборава на овим фотографијама данас сигурно није међу живима. Тај несретни рат није преживела ни земља нападач Аустроугарска али, сплетом несретних политичких околности ни држава Црна Гора. Тачно један век касније, посматрамо те призоре прошлости, радосни и да је једна историјска неправда исправљена те да наша Црна Гора поново стоји равноправна у заједници народа. Изузетност ове изложбе је и у чињеници да ове фотографије никада раније нису показиване у јавности. Овим путем најављујемо путовање фотографија у многе градове Србије и Црне Горе”, рекао је Радојевић. Фотограф Бела Маћашовски као млад лекар боравио је током I светског рата у Црној Гори и тада су настале 744 фотографије које Маћашовски у облику малих позитива чувао до своје смрти 1960. Његова породица албуме је предала Архиву Суботице, а Национални савет црногорске мањине их сада по први пут кроз изложбу ставља на увид јавности.

Програмом који је одржан у бази Центар у Старом Врбасу, обележен је 09. мај - Дан победе над фашизмом. Музејска збирка Културног центра Врбаса, као локални организатор манифестације "ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10", припремила је програм у којем су учествовали рецитатори и певачка група Средње стручне школе "4. јули" и проф. др Предраг М. Вајагић, историчар, који је одржао предавање на тему борбе против фашизма у Војводини.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"