Грађевинска дозвола издата за два дана

Стручне службе и општинска администрација у Врбасу издале су прву грађевинску дозволу по новом Закону о планирању и изградњи, који прописује да рок за издавање дозволе не сме бити дужи од 28 дана. Већ при првој дозволи администрацији у општини Врбас било је довољно само два дана да позитивно одговори и припреми грађевинску дозволу приватном инвеститору, који планира изградњу породичне стамбене јединице.

Инвеститор је из Сремске Каменице и он је као физичко лице од Одељења за урбанизам и комунално-стамбене послове затражио дозволу за изградњу породичне куће у Врбасу. "Приликом подношења захтева, 04. маја, инвеститор је поднео и пет различитих докумената, чиме је његов захтев оцењен као комплетан и могао је одмах да уђе у јединствену процедуру издавања грађевинске дозволе по новом закону. Одмах је Јавном предузећу 'Дирекција за изградњу' поверено да израчуна колики је износ доприноса за уређење грађевинског земљишта за предметну инвестицију, а тај обрачун са износом као и начин плаћања, постао је саставни део грађевинске дозволе. Инвеститор је у преузетом решењу добио и које друге процедуре и поступке је дужан да спроведе, све у циљу добијања употребне дозволе. Рад Одељења од момента предаје захтева на писарници до издавања грађевинске дозволе је трајао два дана, далеко мање од максимално прописаних 28 дана, и то мора бити истакнуто као добар пример функционисања локалне администрације", рекла је Мирјана Шимун, начелница Општине управе.

Према њеним речима, овим првим случајем потврдила се исправност оцене Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, које је приликом контроле за општину Врбас констатовало да је спремна за увођење обједињене процедуре за издавање грађевинских дозвола. Ова контрола извршена је 18. марта, нешто више од две недеље након ступања на снагу новог Закона о планирању и изградњи. Шимун је прецизирала да би у случају да је захтев био некомплетан одмах био и одбачен и поступак се не би покретао, јер по новом закону не постоји могућност допуне захтева.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"