Избор школе и пријављивање за упис

Мали матуранти ове године мораће пажљивије да бирају школу у коју желе да се упишу, јер је деце за око 1.000 више, а слободних места за 2.000 мање него прошле године. Клупа ће бити више него довољно, јер осми разред завршава 69.000 ученика, а у гимназијама и средњим стручним школама има 75.000 слободних места. Прошле године, било је 68.000 осмака, а 77.000 места у првом разреду.

Оштрија уписна политика већ је била најављена из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, па се очекивало да ће ђаци имати и још мање шансе да бирају. Број одељења благо је повећан само у гимназијама, па ће у њима бити 23,5 одсто укупног броја слободних места. Више од половине чиниће четворогодишњи профили стручних школа, а око 15 процената трогодишње школовање.

Ове године неће бити уведен ниједан нови образовни профил, али ће неки огледи постати део редовног система. На огледе у четворогодишњим школама одлази око три одсто слободних места, а у трогодишњим још 0,7 одсто.

Када је реч о броју места у средњим стручним школама, благо је смањен број на трогодишњим профилима. Искуство претходних година показало је су управо одељења на трогодишњим смеровима остајала полупразна, па чак и без иједног ђака.

Смањење места за упис највише ће осетити мали матуранти који желе да упишу економске, правне или неке друге школе са административним смеровима. Многе школе остале су без по једног одељења. Терет рационализације највише ће осетити неке најпопуларније и најмање популарне школе.

А пре него што буду размишљали о избору школе, мали матуранти мораће да положе завршни испит. Свих 69.000 ђака има обавезу да изађе на малу матуру, како би и формално завршили основну школу. И без иједног бода се сматра да су положили.

Бодовање на тестовима ове године биће другачије него претходних. Комбиновани тест, као и тестови из математике и српског, односно матерњег језика носиће по десет бодова. Тако ће на матури ђаци моћи да зараде највише 30 бодова. Преосталих, максимално 70 носиће из школе. Ове године знање са завршног испита бити мање важно у односу на оцене из школе. Иако је више пута из Министарства просвете могло да се чује да је број вуковаца и одличних ученика нереално велики и да не одражава праву слику знања ученика.

Бодове које носе из школе ученици ће израчунати тако што ће закључну оцену из шестог разреда помножити са четири, а оцене из седмог и осмог разреда помножити са пет. Збиром та три броја добиће максимално 70 бодова.

А бодове ће први почети да збрајају осмаци који намеравају да упишу уметничке или неке друге школе за надарене ученике. Они већ од суботе почињу да се пријављују за полагање пријемног испита. Тестирања у овим школама почињу 30. маја и трајаће најкасније до 12. јуна. Остали ђаци проверу знања имаће 15, 16. и 17. јуна.

Извор: Новости

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"