Одржана XIV седница Скупштине општине Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас усвојили су Одлуку о рефинансирању дугорочних кредита за капиталне инвестиционе расходе општине Врбас узетих код пословних банака. Према одлуци и уз сагласност Министарства финансија, дуг општине Врбас од 406 милиона, распоређен у пет кредита, биће рефинансиран код неке од банака, уз, највероватније, грејс период од две године. За ову одлуку гласали су одборници владајуће коалиције СНС - СПС и партија окупљених око њих, док су одборници ДС и СДС били уздржани.

"Преузимањем власти затекли смо више од 900 милиона динара дуга и рате које враћамо веома су велике, посебно у односу на прилив у буџет који је значајно мањи него претходне године. Одређене обавезе се тешко измирују и управо зато одлучили смо се на потез којим ћемо рефинансирати постојеће кредите. Важно је истаћи да се не ради о новом задуживању. Желимо да олакшамо функционисање локалне самоуправе и новац који имамо трошићемо домаћински. Надам се подршци целе Скупштини општине Врбас у доношењу овакве одлуке", рекао је, између осталог, Душко Ћутило, члан Општинског већа, образлажући одлуку о репрограму дугова.

"Свесни смо ситуације у којој се налази буџет и тачно је да се овде ради и о два кредита које је подигла ДС. Ипак, то је 170 милиона у односу на 406 колико се сада рефинансира. Проблем је што немамо прецизна објашњења шта ће се десити када прође грејс период и почне наплата кредита. Нешто се мора значајно променити у инвестиционој клими ако желимо да уредно плаћамо задужења, а бојим се да ћемо доћи у ситуацији да ће неко ко буде преузео вођење општине у будућности, имати исти проблем. Општинска власт није нашла начин да добије средства из буџетских резерви Србије, као многи градови и општине, и ту је морала показати већу агилност", рекао је Вукашин Вујичић, одборник ДС.

"Општина се налази у проблему и треба да размишља о свим мерама опоравка, али и о мерама које ће омогућити да се после грејс периода створе услови за плаћање кредита. Међутим, нисмо данас чули план како рефинансирати кредите и улазимо у опасност да камате буду значајно више него што самоуправа може да трпи. Та камата, у односу на грејс период и рокова на који се кредит узима, може бити од 30 до 80 одсто, и очекивали смо да ћемо о томе имати дискусију. Доносимо одлуку која је превише широка и остављамо Општинском већу да је прецизира, иако су то ингеренције Скупштине општине", рекао је Драган Стијеповић, одборник СДС.

Дневни ред седнице проширен је овога пута на предлог др Братислава Кажића, председника општине Врбас, и то предлогом одлуке о изменама и допунама одлуке о обављању комуналних делатности. Нови предлог прецизира ко има право на бесплатне услуге ЈКП "Стандард" - воду и одлагање смећа. "Сви корисници  социјалне помоћи имаће право на беспалтне услуге и оне ће за њих бити плаћане из општинског буџета. Од сада ће то право остварити тако што ћемо ми сами за њих од 'Стандарда' захтевати ослобађање плаћања", појаснио је Душко Ћутило.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"