У Врбасу састанак Националног конвента о ЕУ

У Врбасу је данас одржана друга седница радне групе Националног конвента о Европској унији, групе која се бави поглављем под редним бројем 15 - енергетика. Национални конвент о Европској унији окупља више од 570 чланова у 19 радних група, и прати преговоре Србије са Европском унијом у свих 35 преговарачких поглавља. Радне групе чине еминентни стручњаци, представници невладиних организација, привреде, синдиката, струковних удружења, института и факултета, као и локалних самоуправа и медија.

Учеснике састанка поздравили су Валентина Ђурета из Београдског фонда за политичку изузетност, и Милан Глушац, заменик председника општине Врбас. "Захваљујемо Националном конвенту о ЕУ на одлуци да други састанак радне групе за енергетику одржи у нашем граду. С обзиром на улогу и значај коју Национални конвент има у поступку придруживања, морам да истакнем да наша општина, у неку руку, представља и Европу у малом, јер на њеној територији живи толико различитих нација колики је и број земаља чланица ЕУ. Општина Врбас подржава и промовише придружење Србије ЕУ кроз сарадњу са општинама из земаља чланица ЕУ, учешћем у пројектима подржаним од стране ЕУ, успостављањем прекограничне сарадње, склапањем партнерстава и савеза. Постали смо препознатљиви у држави и шире по систему енергетског менаџмента, што је и један од разлога зашто смо се данас овде окупили. Организација овог догађаја нама је још једна у низу потврда да смо у предходном периоду вредно и марљиво радили и да можемо са поносом истаћи резултате нашег рада и наша искуства. Општина Врбас је међу првим увидела значај и улогу енергетског менаџмента и отпочела са континуираним праћењем енергетске потрошње, применом мера енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и еколошки прихватљивих горива за објекте у власништву општине. Сталним ангажовањем енергетског менаџмента желимо да оставримо директне енергетске и финансијске уштеде, смањимо штетни утицај на околину, спроводимо проактивну политику и подижемо ниво одговорности и свести свих грађана у процесу ублажавања последица глобалног загревања и климатских промена", рекао је на почетку седнице Глушац.

О процесу преговора, досадашњим активностима и наредним корацима говорила је Јелена Симовић, помоћница министра рударства и енергетике из Сектора за европске интеграције, међународну сарадњу и управљање пројектима, док је о унапређењу енергетске ефикасности у јавним зградама говорио Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете, науке и технологије из Сектора за ученички и студентски стандард и инвестиције. Никола Вујовић, енергетски менаџер из локалне Канцеларије за енергетски менаџмент, говорио је о примерима добре праксе у овој области у општини Врбас.

"Уколико је заиста жеља да европска интеграција Србије постане брига, својина и одговорност читавог друштва, и за то се обезбеди пуна подршка и легитимитет процеса, потребно је омогућити укључивање читавог друштва у тај процес. Управо зато је основан Национални конвент о ЕУ који ће и у наступајућој фази преговора бити конструктиван партнер Влади и залагати се за убрзање процеса преговора, доследно спровођење реформи и изградњу Србије стабилних институција и јаке привреде, која ће као таква постати 29. чланица Европске уније", речено је на састанку.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"