Одлуком СО "Стандард" подељен на два предузећа

Јавно комунално предузеће "Стандард" од петка више не постоји у форми каквој је основано 31. јануара 1967. године. Одлуком Скупштине општине Врбас делатности којим се предузеће бавило подељене су на ЈКП "Комуналац" и нови ЈКП "Стандард", а подршку овој идеји дали су одборници скупштинске већине предвођени Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, без присуства одборника опозиције. Одлука је донета на 18. седници локалног парламента, трећем заседању у овој недељи.

Одборници владајуће коалиције усвојили су предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о промени оснивачког акта Јавног комуналног предузећа „Стандард“, предлог одлуке о оснивању Јавног комуналног предузећа „Комуналац“, затим предлог решења о разрешењу директора ЈКП „Стандард“ и предлог решења о именовању вршиоца дужности директора новог ЈКП „Стандард“ Врбас, као и предлог решења о именовању вршиоца дужности директора ЈКП „Комуналац“.

Досадашњи директор ЈКП "Стандард" Радомир Чуровић поднео је оставку на ту функцију, а затим је изабран за в.д. дирекотра новоформираног предузећа "Комуналац". "Новоформирано предузеће ће се бавити комуналним делатностима: испорука воде, услугама канализације, одржавањем путне привреде, услугама сахрањивања, пијачним просторима.

"Овом приликом подсетио бих одборнике да и Србија гас ради раздвајање, затим Електродистрибуција, а имамо више од 20 примера комуналних предузећа у којим су се издвајали сектори, управо да би могли да пруже што квалитетнију услугу грађанима. Оба предузећа настављају да раде, упућена су једно на друго и сарађиваће, јер им је и оснивач исти и све будуће активности ће бити синхронизоване. Можда смо се физички поделили, али је јако много додирних тачака у начину функционисања, а сва непокретна имовина је у власништву локалне самоуправе. Можете имати мирну савест јер сте гласали за ово, подела је урађена по модалитетима већ испробаним у разним другим општинама", рекао је за скупштинском говорницом Радомир Чуровић.

На предлог Комисије за кадровска, административна питања и радне односе за в.д. директора ЈКП "Стандард" изабран је Игор Шкундрић. Такође, одборници су усвојили и предлог решења о разрешењу Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Стандард“ и предлог решења о именовању Надзорног одбора новог Јавног комуналног предузећа „Стандард“, као и предлог решења о именовању привременог Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Комуналац“.

Опозициони одборници СДС тражили су од скупштинске већине да појасни законске основе за раздвајање предузећа, али одговор, како се истакли, нису добили. Указујући на бројне неправилности, одборник Драган Стијеповић је позвао све колеге да се о предлогу изјасне јавно, именом и презименом, али је скупштинска већина одбила овај предлог. Након тога, одборници Драган Стијеповић и Милан Станимировић напустили су заседање а за њима и остали одборници опозиције.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"