Добар род пшенице, лоша откупна цена

"Жетва свих озимих усева - пшенице, ражи, јечма, овса и тритикала је завршена. Највећи удео заузимала је озима пшеница, а приноси су можда и изнад очекиваних и крећу се од 8,5 до 9 тона по хектару код задруга и предузећа која се баве пољопривредом, док су код индивидуалних пољопривредних произвођача просечни приноси за нијансу нижи и крећу се од 7,5 до 8 тона по хектару", саопштио је стручни сарадник за ратарство и саветодавац у Пољопривредној стручној служби Врбас Владимир Ранков.

Цена озиме пшенице тренутно је 16,5 - 17 динара што, како сматра Ранков, не задовољава трошкове саме производње, а препорука стучњака је да се сачека са продајом, јер ће цена вероватно расти. 

Он је подсетио произвођаче да је након скидања усева строго забрањено паљење жетвених остатака, како због безбедности околних парцела где се налазе засновани усеви биљних врста, тако и због губитка храњива земљишта, односно уништавања микрофлоре. Препорука је уношење жетвених остатака у земљиште заоравањем и слично, чиме се продужава квалитет земљишта, садржај хумуса, рад микроорганизама итд.

На територији коју покрива ова стручна служба, односно на територији општина Кула, Врбас, Србобран и Бечеј, било је засејано око 24.500 хектара под озимим стрнинама, што је у односу на 2014. годину мање за око 1 500 - 1 800 хектара.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"