У новој акцији полиција едуковала бициклисте

У наставку реализације пројекта "Полиција у локалној заједници", у који је уз земунску и пријепољску, укључена и Полицијска станица Врбас, јуче је у центру града организована едукација за бициклисте. На Тргу Николе Пашића окупило се више десетина бициклиста свих узраста и они су имали прилику да се на импровизованој раскрсници подсете саобраћајних прописа и правила кретања. Осим теоретске и практичне едукације бициклиста о правилима учешћа у саобраћају, током акције промовисан је и бициклизам као еколошки пожељан вид превоза.

Иначе, овај пројекат спроводи се у оквиру Стратегије полиције у локалној заједници Владе Србије, која има за циљ приближавање полиције грађанима и партнерски однос у решавању безбедносних проблема.

Окупљеним бициклистима први се обратио Милан Илић, саветник директора Агенције за безбедност саобраћаја, и изразио задовољство што у акцији у највећем броју учествују деца, "чија безбедност треба да буде на првом месту за све учеснике у саобраћају". О саобраћајним правилима и кретању бициклиста говорио је Страхиња Ђурачић, помоћник командира за саобраћај у ПС Врбас. "У току прошле године на подручју Полицијске станице Врбас било је пет саобраћајних незгода у којим су учествовали бициклисти, а у три су, нажалост, смртно страдали. Ово је прилика да заједно поновимо правила и разјаснимо недоумице, и тако дамо свој допринос већој безбедности и заштити људских живота", рекао је Ђуричић. Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбаса, искористио је прилику и грађанима упутио поруке о здравственим и еколошким предностима вожње бицикла, док је локалној управи сагерисао колико је неопходно улагати у обнављање старих и изградњу нових бициклистичких стаза.

"Агенција за безбедност саобраћаја спровела је истраживање страдања бициклиста по општинама Републике Србије и показало се да су за бициклисте најризичније општине са територије Војводине. У чак 29 општина је у задатом периоду јавни ризик страдања бициклиста у саобраћајним незгодама оцењен као врло висок. Циљ ових активности је да кроз заједничку организацију локалне самоуправе, полицијске станице, АМСС и Агенција за безбедност делујемо превентивно и кроз активности утичемо на све учеснике у саобраћају, као и да ширимо идеју безбедних друмова. Општина Врбас спремна је да да свој пун допринос у оваквим и сличним акцијама, јер нам је безбедност грађана један од приоритета", рекао је овом приликом Милан Глушац, заменик председника општине Врбас.

Допринос организацији акције дали су: Канцеларија за младе општине Врбас, ЈКП "Стандард", Еколошки покрет Врбаса, АМСС – Врбас и Средња стручна школа „4. јули“.

Бројни учесници добили су на поклон светла за бицикле и флуоресцентне прслуке.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"