Еколошки покрет писао шефу Делегације ЕУ у Србији

Разочарани због кашњења завршетка радова на Централном постројењу за пречишћавање отпадних вода у Врбасу и забринути због идеје да се оно у рад пусти незавршено, само са једном уместо две линије прераде отпадних вода, чланови Еколошког покрета упозорили су шефа Делегације Европске уније у Србији Мајклу Давенпорту да је ово решење недопуство и далеко од европских стандарда које Делегација прокламује.

У отвореном писму одговорност за лош однос према инвестицији, уз ЕУ, приписује се и Министарству пољопривреде и заштите животне средине, а пролонгирање завршетка радова на ЦППОВ за лето 2016. године, оцењује се као још једна изгубљена година. "Никада не бисмо помислили да ће неки објекат који финансира ЕУ и за који је одредила свој надзор и консултанте (МИСП), постати предмет спрдње и исмевања. Ваше инсистирање да се, против мишљења струке, ЦППОВ пусти у рад незавршен, без дела за прераду муља, ствара утисак да сте уз стрпљење, полако изгубили и компас! Где и када је то неко у Европи промовисао решење или полурешење да се уместо течних фекалија и другог отровног индустријског отпада у чисти водоток избацују полупрерађене фекалије и други полупрерађени а још увек отровни индустријски отпад? Волели би да завиримо у критерије вашег одабира консултантске куће и људи који су требали да прате, координирају и да Вас извештавају о стању пројекта. Имали смо само једну прилику да упознамо господу из МИСП-а. То су људи без осећаја за координацију, са танким знањем, надмени, театрални, од којих не можете ништа научити, осим да су они главни и да је њихова последња", наводи се у отвореном писму Еколошког покрета. 

Еколози су разочарани и зато што је овој организацији, према њиховом мишљењу намерно, ускраћено право да се укључи у разне групе за решавање проблема загађеног Великог бачког канала, "где год се припремала или доносила одлука у вези са ЦППОВ, и то од надлежног министарства до локалне самоуправе".

У отвореном писму Давенпорту, ЕП Врбаса за насталу ситуацију оптужује и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, које, с министром на челу, "нема ама баш никаквог слуха за животну средину". "Да ли је Вама г. Девенпорт познато како изгледају састанци Радне групе за решење проблема ВБК и изградње ЦППОВ-а? Да ли ти људи могу донети одлуку о било чијој користи осим својој? Део потисног вода од Куле према ЦППОВ-у финансирало је министарство, а изградња је каснила три године. Европска унија је најзначајнији економски и политички партнер Србије. Наша тежња да се придружимо и Ваше право да нам за то одредите услове, дају Вам реалан утицај према највећим политичким и економским актерима у Србији. Ако не знате шта ћете са ЕУ инвестицијом у Врбасу, измакните се неком инвентивнијем", наводи се, између осталог, у отвореном писму, и још једном упозорава на све већи број разних обољења код становника који живе крај Великог бачког канала.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"