Глушац: Тражимо повећање трансферних средстава

У оквиру редовне праксе пријема општина и градова у Србији у организацији Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јуче се у Влади Републике Србије представила општина Врбас. Пројекте локалне самоуправе који чекају на реализацију, проблеме са којим се сусреће у свакодневном функционисању и могуће моделе решавања проблема, тиму потпредседнице Владе и министарке Зоране Михајловић представили су др Братислав Кажић и Милан Глушац, председник и заменик председника општине Врбас.

Састанку су присуствовали и представници ЈП "Путеви Србије", Министарства привреде, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства државне управе и локалне самоупреве, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сталне конференције градова и општина.

"Државним органима представили смо серију пројеката за чију реализацију тражимо подршку. Прилику смо искористили и за упознавање представника разних министарстава са проблемима са којим се сусрећемо и који нам отежавају свакодневно функционисање, као и да затражимо помоћ за њихово решавање. Финансијску подршку тражимо из републичких фондова и из фондова Европске уније", рекао је Глушац.

Према речима заменика председника општине Врбас, пред тимом из наведених министарстава представљени су пројекти изградње Централног постројења за прераду отпадних вода и проблем одлагања краја радова, затим пројекат изградње јужног и западног крака канализације у насељеним местима општине Врбас, идеју повезивања водоводних мрежа Врбаса, Куцуре и Савиног Села, пројекте реконструкције путева Врбас - Фекетић и Врбас - Бачко Добро Поље, план изградње прилазног пута градској депонији и приступног пута ЦППОВ.

"Од представника Министарства пољопривреде тражили смо да се одреди квота за санацију атарских путева у општини Врбас, од представника Министарства привреде помоћ у изградњи паркинг простора на више места у центру Врбаса, а као један од приоритета поставили смо и захтев за помоћ за изградњу игралишта за децу са посебним потребама. Говорили смо и опремању индустријских зона, а као приоритет смо одредили куцурску зону, површине 70 хектара, за коју постоји урађена пројектна документација", рекао је Глушац. Он је као посебно позитивно оценио реакције чланова тима министарстава на представљање Канцеларије за енергетски менаџмент и пројекте који се спроводе, попут реконструкције јавне расвете и организовања јавно-приватног партнерства у овој области, вероватно првог ове врсте у Србији.

"Присуство представника Министарства финансија искористили смо да их упознамо са стањем финансија у нашој општини, дуговима које смо наследили када смо преузели одговорност за општину Врбас, као и са кашњењем исплате зарада запосленим у јавној управи, установама и појединим предузећима. Износ од 905 милиона динара дуговања које смо затекли нас стално притиска и кочи у реализацији планова, али успевамо да сачувамо рачун општине да не буде блокиран, да испоштујемо потписане репрограме дуговања и да одржимо текуће пословање. Затражили смо повећање трансферних средстава а тај захтев смо добро образложили. Порез на имовину за 2014. годину наплаћен је у проценту од 95,29, а постоје најаве да ће општинама које имају добар проценат наплате пореза бити вреднован овај резултат. Порез на зараде је због смањења броја запослених пао са 494 милиона динара у 2012. години на 389 милиона динара у 2014. години, и ово умањење прихода у буџету не може се надокнадити. Али ако се из општине Врбас на име ПДВ у државну касу на годишњем нивоу слије више од 700 милиона, онда би морало да се и врати више него 170 милиона колико сада износе трансферна средства", рекао је Глушац. Он је појаснио да општини Врбас проблем прави некада стварно тачна, али не и данас, оцена да припадамо групи добро развијених општина.

"Упутили смо молбу да се ова оцена сачини поново, на објективним основама, јер нам некада реално заслужен епитет добро развијене општине данас представља проблем. Због тога се на разним конкурсима од нас тражи да учествујемо са већим процентом средстава у реализацији пројеката, а ми објективно то не можемо да обезбедимо. За нормално функционисање локалне самоуправе, измирење текућих обавеза и плаћање старих дугова, потребно нам је још по 50 милиона динара месечно на рок од шест месеци, и то смо саопштили нашим домаћинима. Постоји више модела помоћи, једнократна помоћ за измирење најважнијих дугова или повећање трансферних средстава, што је модел који би нам више одговорао. Садашњих непуних 14 милиона динара месечно је неодрживо и са пуним правом тражимо повећање", рекао је Глушац.

Иначе, први одговор из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре стигао је већ данас и у њему је најављено интересовање тима "за праћење КфВ пројеката, базираних на међудржавној сарадњи Републике Немачке и Републике Србије ради могућих решења у домену изградње канализационе и водоводне мреже", Такође, најављено је да ће тим потпредседнице Владе Србије посетити општину Врбас у наредних месец дана "ради пројеката одобрених на основу Закона о подстицању грађевинске индустрије".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"