Директор ЕБРД посетио општину Врбас

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u poseti opštini Vrbas

Са жељом да се упозна колико се одмакло у припреми пројекта замене јавне расвете у општини Врбас, који се спроводи по ESCO моделу и уз подршку Европске банке за обнову и развој, директор ЕБРД за Србију Данијел Берг посетио је данас општину Врбас. Он се састао са др Братиславом Кажићем и Миланом Глушцем, председником општине Врбас и његовим замеником, као и са Игором Миловићем, директором ЈП "Дирекција за изградњу", и представницима Канцеларије за енергетски менаџмент.

У току је припрема тендера за избор компаније која ће бити једна страна у јавно-приватном приватном партнерству са општином Врбас у пројекту замене јавне расвете у Змајеву, Равном Селу, Куцури и Савином Селу, по ESCO моделу. Врбас је прва општина у Србији које реализује ЕСЦО кредит из области јавне расвете, где се инвестиција отплаћује искључиво из уштеде енергије.

"ЕБРД пружа техничку помоћ у реализацији посла. Пројекат који развијамо је партнерство приватног и јавног сектора а уложени новац вратиће се кроз уштеде које будемо остварили. Надамо се да ћемо моћи урадити још неке пројекте из ове и сличних области, нпр. у јавним зградама, и то не само у Врбасу. Врбас ће нам служити као пример за целу Србију", рекао је Берг.  

Danijel Berg, direktor EBDR za Srbiju, u poseti opštini Vrbas

"Овом посетом изражавамо пуну подршку општини Врбас као иновативној и проактивној општини која ради на унапређењу јавне инфраструктуре, примењујући ESCO модел финансирања. Уверени смо да ће тендер у Врбасу постати пример добре праксе за друге општине и показати како да се одабере најбољи могући ESCO пројекат и поуздана ESCO фирма која ће да га спроведе", истакао је Берг. 

 

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...