Прихватлиште за псе испуњено до краја

Смештајни капацитет прихватилишта за псе у Јавној агенцији за зоохигијену и пољопривреду испуњен је до последњег места и док се збринути пси не буду удомили у домаћинства заинтересованих грађана, пси луталице неће моћи бити уклоњени са улица града, упозорили су из ЈАЗИП-а.

"У сваком тренутку смо пуни, са 150 паса у летњим месецима и 120 у зимским. Нове псе можемо прихватити једино ако се неки пас удоми и тако функционишемо већ дуже времена. Чим се отвори слободно место екипе изађу на терен и покупе нове псе, али један или два склоњена пса у односу на број паса који се тренутно креће улицама, није ни близу довољно. Наша је процена да у овом тренутку на улицама има више од 100 паса луталица", рекао је Марко Ђурковић, директор ЈАЗИП-а.

Ђурковић сматра да проширење капацитета прихватилишта неће решити проблем, јер он лежи, у највећој мери, у неодоговорном односу власника паса према својим љубимцима, а могуће и у неким другим стварима.

"Не може се дозволити псу да оде из дворишта и врати се после пар дана, посебно када се не врши стерилизација. Планска стерилизација изостаје, а мера чиповања није спроведена до краја. Тек по неки од паса који се ухвате је чипован, док је већина нечипована. Та значи да или их се јако много накотило, или их неко убацује са стране. Наша сазнања говоре да и тога можда има, јер хватамо псе који су чиповани у Апатину, Темерину и другим општинама", каже Ђурковић.

Директор ЈАЗИП-а упозорава да власници паса морају обратити пажњу на њихово кретање, не смеју их пуштати да слободно шетају ван дворишта, јер све то доводи до неконтролисаног раста популације.

"Проширење капацитета није решење. Уз неодговорно понашање увек ћемо имати псе на улици, а колико год да их збринемо, бићемо на удару јавности јер увек стижу нови. Такође, у овим тешким временима тешко је обезбедити додатна средства за куповину хране, лекова и других потребних средстава", каже Ђурковић.

Ипак, једна велика акција удомљавања паса, која се данас организује у Новом Саду, бар на кратко ослободиће капацитет прихватилишта, па ће са улица одмах бити уклоњено двадесетак паса.

"Управо толико паса данас ћемо предати новим власницима, младим брачним паровима који су у акцији Владе Војводине добили средства за куповину сеоских кућа. Њихова нова дворишта од данас ће чувати пси из нашег прихватилишта", објаснио је Ђурковић. Он је позвао и друге грађане да посете прихватлиште и изаберу пса за своје домаћинство и тако хуманим гестом помогну заједници да се избори са проблемом паса луталица.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"