Пожар на депонији, ватра под контролом

Неконтролисано сакупљање секундарних сировина на градској депонији и неконтролисана отвореност овог наменског простора, изазвало је у петак велики пожар на одлагалишту за смеће. Претпоставља се да су пожар изазвали скупљачи секундарних сировина.

"Ово је резултат трогодишње небриге и немогућности да се депонија стави под контролу. Још 2014. године почели смо да депонију прекривамо земљом коју смо довозили са НИС-ових бушотина у Србобрану, земљом чистог порекла, али смо заслугом бројних субјеката изгубили овај посао, што им је било у интересу, па сада имамо овај резултат. Последње четири године депонија није горела, а ово сада може да прерасте у еколошку катастрофу. Имамо доста проблема да би ово санирали, али уз помоћ ватрогасне службе МУП држимо ситуацију под контролом", рекао је Радомир Чуровић, директор ЈКП "Комуналац".

Он је позвао грађане да се понашају одговорно и не чине ништа што може продубити проблем. Према његовим речима, посебна тешкоћа лежи у чињеници што ватрогасне екипе немају приступ сваком месту на ком гори ватра.

"У процесу смо да ову депонију потпуно озваничимо и ставимо је под контролу. Потребно је простор оградити и строго контролисати улазак. Овде има и отпада животињског порекла, индустрије су дуго година овде одлагале свој отпад, свима је дозвољен приступ, па се чак и догађа да отпад стигне и из суседних општина. Мораћемо се позабавити овим питањем на најозбиљнији начин, јер се са овим мора једном прекинути", рекао је Чуровић.

Депонија је запаљена у петак око 14.00 часова, а висока температура и ветар помогли су ширењу ватре. Ватрогасне екипе држе пожар под контролом и стално контролишу ситуацију. Околне њиве и град нису у опасности, али ће квалитет ваздуха у наредним данима сигурно бити знатно лошији, речено је на лицу места.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"