Глушац за Дневник - Морамо реализовати потенцијале

Милан Глушац, председник општине Врбас, дао је интервју за новосадски лист Дневник. У разговору са новинарком Љубинком Малешевић, Глушац се осврнуо на проблеме локалне самоуправе, стање у буџету, планове и пројекте развоја за 2017. годину, енергетску ефикасност и друге теме.

Председник општине Врбас Милан Глушац на место првог човека локалне самоуправе дошао је пре нешто више од пола године и затекао велике проблеме са којима се одмах морао ухватити у коштац. Упоредо, кренуло се у припрему низа пројеката које је неопходно наставити и реализовати наредне године.

- Затекао сам велику незапосленост, иако многи још причају о Врбасу који је у време бивше Југославије био на трећем месту по прехрамбеној индустрији. Он то одавно није - каже Глушац.

- Велики проблем представљао је урушен буџет општине Врбас који је у тренутку преузимања био у минусу од око 1,5 милијарди динара. У оваким условима, при паду привредне активности, ипак смо успели да стабилизујемо општински буџет и да не будемо у блокади ни један једини дан. Колико је то значајно најбоље показује да враћамо старе дугове, одржавамо текуће пословање и успевамо нешто и да инвестирамо.

Наш саговорник истиче да локална самоуправа чини много да би Врбасу вратила некадашњи епитет регионалног лидера, да што пре оживи потенцијале којих је много и свим сегментима, да блиско сарађује са становницима општине како би свима било боље.

- Дефинисали смо индустријске зоне које нису постојале, увели сертификате 50001 међу првим локалним самоуправама у Европи, затим је имплементиран сертификат 9001, а у процесу имплементације је БФЦ СЕЕ стандард осмишљен као путоказ ка активностима које ће локалној самоуправи донети виши ниво организованости и ефикасности у пружању информација ка будућим инвеститорима. Развили смо, преко републичких и покрајинских органа, добру сарадњу са амбасадама Турске, Русије, Финске, Мађарске, Словачке и Јапана – указује Глушац.

Врбас је тек недавно, након више од две деценије, потписао прву гринфилд инвестицију, јер је успео италијанског улагача у текстилну индустрију да увери да је ово идеално место за градњу нове фабрике.

- Понудили смо му одличну локацију, безу и ефикасну услугу у решавању административних обавеза, а знамо да наша радна снага, обучена и спремна да ради, може испунити захтеве инвеститора. Врбас има одличну позицију за пословање, одличан геостратешки положај, близину аутопута и путног коридора, канал Дунав - Тиса - Дунав, скоро подједнако је удаљен од границе са три суседне државе, налази се на најфреквентнијем железничком правцу Београд - Суботица - Будимпешта, а локална самоуправа ће учинити све да сваком од потенцијалних инвеститора пружи најбољу логистичку подршку за рад. Коначно имамо дефинисане индустријске зоне, катастарски спроведене, што није било случај у претходном периоду, као и низ мањих парцела у самом граду - истиче Глушац.

Подсећа да је Врбас изгубио много радних места и један је од оних градова у којима је транзиција и приватизација претходних година оставила дубок траг, због чега га треба "подизати из пепела".

- Некада је наша привреда била снажна, али промене које су се десиле нису ишле у нашу корист. Од најснажнијег индустријског центра, посебно прехрамбеног, дошли смо до општине која данас спада у групу слабије развијених, иако се по неким критеријумима и даље сврставамо у развијене. Наша снага били су, превасходно, прерађивачки капацитети ослоњени на пољопривреду, али и ту су потребна нова улагања, отварања нових малих и средњих предузећа, приватна иницијатива коју ће држава и локална самоуправа подржати и охрабрити да крене у бизнис. Процес приватизације, на који као град нисмо могли да утичемо, оставио је многе без радних места и потребно је пронаћи посао за те људе – каже Милан Глушац.

Ипак, у овој општини и даље раде неки од препознатљивих индустријских брендова, свакако са много мањим бројем радника. Стварају се и нови, и тај модел може бити пример свим улагачима. Општина Врбас учиниће све, вели Глушац, да им олакша пословање, а са друге стране да привуче нове инвеститоре и на тај начин повећа привредну активност, тиме и упосленост суграђана.

Милионске уштеде у енергији

Општина Врбас је потврдила своју улогу лидера у Србији и региону, у енергетском менаџменту. Као једна од првих локалних самоуправа у Европи са уведеним стандардима, због чега је и добила одређене сертификате, она је лидерство у овој области потврдила и добијањем више домаћих и међународних признања као што је номинација за European Energy Award и Global Energy Award.

- Уређена су два пројекта јавно-приватног партнерства везана за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, који су први такве врсте у Србији. Преко СЕЦО пројекта Швајцарског министарства финансија нашој општини, као најбоље оцењеној у Србији, обезбеђено је 1,6 милиона швајцарских франака бесповратних средстава за енергетску оптимизацију јавних објеката – школа и вртића.

Потписивањем Повеље градоначелника, Врбас се прикључио породици од преко 6.170 локалних самоуправа у Европи и ван ње посвећених повећању енергетске ефикасности и смањењу гасова с ефектом стаклене баште које због тога имају подршку ЕУ. Наш допринос овим циљевима довео је до смањења издатака локалне самоуправе за прибављање енергије, а аутоматизацијом система грејања у јавним објектима постигнуте су милионске уштеде – истиче Глушац.

До краја године биће завршен главни пројекат за први Zero energy објекат у Србији, вртић у Виноградима и ниско енергетски објекат будућег регионалног центра за енергетску ефикасност, најављује председник општине Врбас.

фото: Време

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"