Превентивом до безбедног саобраћаја

Вођен идејом да промотивно-превентивним активностима утиче на свест учесника у саобраћају, Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас, уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја, ових дана, тачније од 19. до 26. децембра, учесницима у саобраћају свакодневно дели флајере о безбедности, посебно о безбедној вожњи у зимским условима.

Горан Пејовић, председник Савета за безбедност саобраћаја, истиче да је 2016. година протекла у знаку великих активности којим је безбедност саобраћаја на путевима општине Врбас промовисана као једна од важних политика општине Врбас, што је потврђено увођењем те теме у Скупштину општине.

"Урађена је и усвојена Стратегија безбедности саобраћаја на путевима општине Врбас за период 2016 - 2020. година, којом је описано тренутно стање безбедности у саобраћају, дефинисано жељено стање које је реално оствариво у наведеном периоду, као и активности које нас воде ка том циљу. За потребе израде Стратегије, урађен је низ елабората и студија чија је сврха била да нам покаже реалну слику угрожености учесника у саобраћају. Резултати су изненађујући, односно одступају од клишеа који имамо, тако да имамо потребу да их презентујемо што широј јавности. Обавили смо први у низу састанака које планирамо са родитељима ђака првака и указали им да је безбедност њихове деце у скоро 50% случајева угрожена управо од стране њихових најмилијих, одн. родитеља, бака, дека, рођака, а ради се о страдању деце на задњем седишту путничког аутомобила уколико дете не користи сигурносни појас", појаснио је Пејовић.

Он је истакао да је младим возачима презентовано на који начин су угрожени и на које начине они угрожавају друге. Као два водећа фактора ризика када су у питању млади возачи, поготово суботом ноћу, када се дешава највише незгода са младим људима, апострофирани су прекорачење брзине и вожња под дејством алкохола.

"Припадницима популације +65 година одржали смо презентацију чији је циљ био да се укаже на значај коришћења светлосне сигнализације на бициклу и том приликом им поделили десетак предњих и задњих светала за бицикл. Суштина свих скупова била је да укаже да 90% људи страда у незгодама у кругу од 4 км од места становања, потпуно супротно мишљењу да се то догађа тамо негде на ауто-путу или магистрали, као и да је кривац за 95% саобраћајних незгода непоштовање или непознавање прописа. Управо то је разлог због ког ћемо интензивирати наше активности на едукацији становништва у наредној години", рекао је Пејовић.

Ипак, и поред свих напора да се превентивно-промотивним активностима утиче на свест учесника у саобраћају, према подацима, и ова година, иначе прва у којој се имплементира Стратегије, остаје убележена по црној статистици.

"Возачи и даље прекорачују брзину, посебно у насељеном месту, пољопривредници и даље неосветљени улазе у саобраћај, износе блато на пут, примећујемо значајан број бициклиста који неосветљени возе ноћу. Своје активности ће повећати и саобраћајна полиција, као последња карика у систему управљања безбедности у саобраћају која контролише спровођење мера. Репресивне методе ће се користити у склопу циљане контроле безбедности саобраћаја, на основу индикатора угрожености безбедности у саобраћају. Што се тиче тих репресивних метода, ми их не сматрамо као начин да се подиже ниво безбедности у саобраћају, већ као контрола шта смо до сад постигли нашим активностима. Оног тренутка када те репресивне мере постану обесмишљене, односно када будемо констатовали да нема кршења саобраћајних прописа, тада можемо рећи да смо успели и да смо, као друштво, научили да чувамо друге од себе", рекао је Пејовић.

Активност поделе флајера за безбедну вожњу у зимским условима, које је припремила Агенција за безбедност саобраћаја, спроводи се уз подршку бројних партнера: АМСС, Лидер, Car portal, MK Paradiso, БС Еуропетрол, БС Еурогас, БС Кнез петрол, БС ОМВ, Баки Ас, Паја вулканизер, Тигар, Pneumatic trade, Delmax i Extra auto. 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"