ДИВ: Заједничким деловањем до бољег положаја

Ако желимо да снажније скренемо пажњу јавности на наше проблеме и одлучније кренемо у њихово решавање, потребно је да делујемо заједно са сличним удружењима која се брину о маргинализованим и угроженим друштвеним групама, закључак је трибине коју је у четвртак организовало Друштво инвалида Врбаса.

"Ово је друга трибина коју организујемо и план је да оне постану редовне, барем да једном годишње окупимо наше пријатеље и чланове осталих удружења, да продубимо сарадњу и укажемо на проблеме са којим се сусрећемо. Покушавамо да окупимо сва удружења која се баве социјалним питањима, изнесемо их на једном месту и заједно наступимо пред онима који треба да дају одговоре и решења за њих. Наши проблеми су неприступачност објектима, самим тим јавља се слаб активизам особа са инвалидитетом и отежана нам је комуникација, затим потребно је обезбедити услове за активније бављење спортом, помоћи инвалидима при запошљавању и слично. За нешто више од годину дана колико је наше друштво активно, успоставили смо добру сарадњу са локалном самоуправом, али нам је за почетак за бољи рад потребна једна просторија у којој би се окупљали. Знамо да проблем недостатка простора не мучи само нас, али је то први корак у решавању наше неповољне ситуације", рекао је Драган Јанковић, председник ДИВ.

Славољуб Колашинац из НВО "Радгост" представио је овом приликом пројекат реконструкције објекта бившег Ауто-мото друштва, у којем би требало да се сместе сва удружења ове врсте. Овај простор имао би десетак канцеларија и велику салу за састанке коју би сва удружења користила заједно. Пројекат вредан око 70.000 евра је у потпуности припремљен, добио је подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сада је потребно пронаћи финансијера међу иностраним фондовима који се баве овим питањима.

Трибини Друштва инвалида Врбас присуствовао је и Марјан Мијановић, члан Општинског већа, који је члановима овог удружења најавио наставак радова на обарању ивичњака и друге пројекте локалне самоуправе. "Имамо добру сарадњу са Друштвом инвалида Врбаса. Ускоро започињемо другу фази обарања ивичњака на улицама града, а додељен је и уговор извођачу радова који ће наредних тридесетак дана изградити приступну рампу згради Општинске управе. Ово је мали помак, али верујем да доста значи особама са инвалидитетом", рекао је Мијановић.     

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...