Обележен Дан општине Врбас

Свечаном седницом Скупштине општине Врбас и доделом годишњих Наградa општине Врбас, јуче је обележен 20. октобар - Дан општине Врбас.

Овим поводом Врбас су посетили бројни пријатељи града, представници суседних општина, представници Црне Горе и Украјине, братских и пријатељских општина Никшић и Херцег Нови у Црној Гори, Бања Лука у Босни и Херцеговини, Гедра у Мађарској, гости коју су у Врбас стигли испред бројних покрајинских и републичких инстуција, организација, друштава и других.

Добродошлицу у Врбас, како је сама истакла, "у град толеранције и разумевања који жели да се развија по мери свих његових грађана", пожелела је Марјана Мараш, председница СО Врбас, а затим се присутним обратио и Милан Глушац, председник општине.

Истичући да присуство бројних гостију најбоље потврђује колико Врбас има пријатеља, Глушац је искористио прилику и подсетио јавност на резултате рада остварене између два Дана општине Врбас.



"О оствареним резулататима најбоље говоре чињенице. Горући проблем у нашој општини је екологија. У овој области остварили смо заиста видан помак. У току су радови на завршетку канализационе мреже у Врбасу и ради се на планско- техничкој документацији за наставак изградње канализационе мреже у насељеним местима. Посебну захвалност за помоћ у решавању овог проблема дугујемо Влади Војводине, као и Управи за капитална улагања. Централно постројење за пречишћавање отпадних вода се сврстава у највеће пројекте Европске уније који се реализује на територији Републике Србије. На Централном постројењу линија воде је готова, а настављени су радови на линији муља. Очекујемо да ће у првој половини 2018. године постројење бити завршено.

Посебну пажњу у нашој општини  посвећујемо  обезбеђењу квалитетне воде за пиће. Потписали смо уговор са Владом Србије вредан 4,1 милион евра, који се реализује у сарадњи са Немачком развојном банком, и ова средства предвиђена су за изградњу два нова постројења за припрему воде за пиће, резервоарски простор и два цевовода који ће покрити територију целе општине.

Када говоримо о енергетској ефикасности, са поносом истичем да је наш концепт за све пример добре праксе. У овој области бележимо сталан напредак, а од средстава Владе Швајцарске у износу од 1,6 милиона франака, општина Врбас ће енергетски санирати 4 школска и 4 предшколска објекта.

Намера локалне самоуправе је да поред дефинисаних шест радних зона, изнађе још атрактивније и на тај начин буде још примамљивија за потенцијалне инвеститоре. Циљ нам је да створимо повољан амбијент за развој привреде, а привлачењем инвеститора смањимо незапосленост и повећамо животни стандард грађана", рекао је Глушац и захвалио на подршци Влади Србије, Покрајинској влади, Канцеларији за управљање јавним улагањима, надлежним секретаријатима, Управи за капитална улагања, као и свим институцијама и организацијама који пружају подршку општини Врбас.
        
У наставку свечане седнице додељене су Награде општине Врбас. За 2017. годину лауреати су: Владo Увалин, историограф и хроничар који својим књигама трајно од заборава чува чињенице из прошлости Врбаса, проф. др Војин Бјелица, економиста и угледни банкар, који је награђен постхумно, и Спортско друштво "Виногради".

У програму свечане седнице СО Врбас наступали су и Градски хор и рецитатори Културног центра Врбаса, а емитован је и документарни филм о раду локалне самоуправе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"