Одржана V седница Скупштине општине Врбас

Скупштина општине Врбас усвојила је ребаланс буџета за 2017. годину. Ово је била главна одлука петог заседања локалног парламента.

Образлажући одборницима потребу за ребалансом, Милан Глушац, председник општине Врбас, истакао је да су планирани приходи, без пренетих, неутрошених средстава износили 1.210.632.360 динара, а ребалансом сада износе 1.310.089.156 динара. "Разлика у планираним приходима износи 99.456.796 динара. Разлика је утемељена на увећању капиталних наменских трансфери од АП Војводине за 48 милиона динара, затим за пет милиона динара од капиталних наменских трансфера од Републике Србије који нису били планирани одлуком о буџету за 2017. годину, посебној накнади за заштиту и унапређење животне средине која је већа за 13 милиона динара, приходима од закупа пољопривредног земљишта увећаним за осам милиона динара, и, поред осталаог, приходима од продаје земљишта који су већи за 7,2 милиона.

Расходи и издаци одлуком о буџету за 2017. годину планирани су у износу од 1.295.422.480 динара, а ребалансом они износе 1.332.683.634 динара. Разлика у планираним расходима износи 37.261.154 динара. Веће извршење расхода односи се на следеће позиције: инвестициони пројекти општине Врбас планирани су на новоу од 68.956.000 динара, а ребалансом буџета они сада износе 86.310.154 динара. За основно и средње образовање издвајамо девет милиона динара више, за дотације спортским организацијама четири милиона динара више, за накнаде за рад радних тела и рад на изборима три милиона динара више, док је позиција сталних трошкова увећана за шест милиона динара. Такође, за 3,2 милиона динара увећан је буџетски фонд за заштиту животне средине, за ЈАЗИП је издвојено два милиона динара више, а за 6,8 милиона динара увећали смо издвајања за Зимску службу. Накнада за социјални заштиту за избегла и расељена лица већа је за 3,2 милиона динара, а једнократне помоћи веће су за милион динара", рекао је, између осталог, Глушац.

Замерке на предлог ребаланса изнели су опозициони одборници, пре свих Драган Стијеповић, одборник са листе "Ослободимо Врбас". "Средства која се очекују нису добро распоређена. Начин на који се троше није добра полазна основа за прављење буџета за 2018. Зато је требало озбиљно подржати пољопривреду, посебно због пројеката који ће се моћи реализовати отварањем ИПАРД програма, затим требало је подржати израду пројектне докумантеције како би спремно дочекали следећу сезону, као и привреднике, јер у овом тренутку нема расписаних програма подршке, а нама су потребни нови предузетници. Неприхватљиво је повећање новца за зараде, за шест милиона динара, као и одржање нивоа сталних трошкова. Зато је требало улагати у енергетску ефикасност и тако смањивати трошкове. Прича о томе да јавне финансије 'стају на ноге' није тачна и све у буџету указује на супротно. Једино пореска политика у односу на порез на имовину иде у добром смеру, али и ту има места за унапређење", рекао је Стијеповић. Он је на ребаланс буџета поднео пет амандмана које скупштинска већина није прихватила.

Скупштина општине је усвојила и одлуку о доношењу Статута општине Врбас, извештај о извршењу буџета на дан 30. септембар 2017. године, одлуку о прибављању непокретности у јавну својину општине Врбас, одлуку о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини, одлуку о организацији и функционисању општине Врбас у ратном и ванредном стању, затим решења о давању сагласности на измене и допуне статута ЈКП "Стандард" и Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду, решења о разрешењу и именовању чланова Општинског штаба за ванредне ситуације и Општинске изборне комисије, као и предлоге Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Према овим предлозима, У Управни одбор Културног центра Врбаса именовани су Оливера Миловић и Драгица Вукотић, а у Надзорни одбор Родољуб Самарџић. Члан Школског одбора Гимназије "Жарко Зрењанин" постала је Жељана Лаковић, Радоман Ђедовић члан Управног одбора Предшколске установе "Бошко Буха". У Управни одбор Центра за физичку културу "Драго Јововић" именовани су Тијана Алексић и Славица Вујачић, а у Надзорни одбор исте установе Јован Ковачевић.

Проширење се догодило и у саставу Општинске изборне комисије. За члана и заменика члана овог тела именовани су Павле Игњатовић и Данијела Вујачић, које је предложила Одборничка група "Српска радикална странка - др Војислав Шешељ и независни одборник".

Опозициони одборници са листа Ослободимо Врбас и Доста је било на почетку заседања тражили су измене дневног реда, али ови предлози нису прихваћени. Они су тражили да се говори о раду Општинског већа и јавних предузећа, затим о изградњи Централног постројења за прераду отппадних вода и заштити животне средине, као и о изградњи спалионице анималног отпада на месту где се налази Јавна агенција за зоохигијену и пољопривреду.

Седница је окончана питањима одборника.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"