УГ "Атена" организује предавања о превенцији карцинома

Удружење грађана "Атена", као једна од организација које су део Савеза друштава Војводине за борбу против рака, организовало је јуче у Гимназији "Жарко Зрењанин" предавање на тему "Превенција карцинома органа за варење". Циљна група били су млади, а предавања су одржали проф. др Милан Бреберина, хирург - онколог, као и проф. др Младен Првуловић, председник Савеза друштава Војводине за борбу против рака.

"Карцином је модерна болест и футуролози предвиђају да ће бити све учесталији, чак и да ће по учесталости претећи и кардиоваскуларне болести, којих сада има највише. Зато је наш задатак да што чешће држимо предавања, делимо брошуре и упозоравамо како се болест јавља и како се може спречити. Многе корисне и једноставне процедуре, као што су физичка активност и здрава исхрана, веома су важне за спречавање појаве болести, као и превентивни прегледи који омогућавају да се промене открију на време и тако успешно лече. Најчешће посећујемо средње школе јер се ради о генерацијама које се тек формирају, које прихватају здраве стилове живота, јер желимо да карцином сведемо на најмању могућу меру", рекао је проф. др Првуловић.

Ово је стручњацима Савеза друштава Војводине за борбу против рака био трећи пут да држе предавања у Врбасу, а за наступ у Гимназији заслужни су активисти Удружења грађана "Атена".

"Знамо да за превентивне активности никада није рано, а за лечење неких болести, нажалост, некада може да буде и касно. Управо због тога наша циљна група су млади, они који тек треба да усвоје здраве стилове живота. Ово је прво у низу предавања за младе а следеће ће бити у уторак, 28. новембра, у Средњој стручној школи '4. јули'", рекла је Тамара Миљанић, председница удружења.


КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...