Ускоро женска одборничка мрежа у Врбасу

У оквиру Међународне кампање "16 дана активизма борбе против насиља над женама", у Врбасу је одржана трибина на којој су о овој теми разговорили представници институција из АП Војводине и локалне самоуправе. Уз представнике локалних јавних установа и институција, скупу су присуствовале су и посланице из Скупштине АП Војводине, које су својим колегиницама у локалном парламенту дале задатак да формирају женску одборничку мрежу у Врбасу.

"Иницираћемо формирање женеске одборничке мреже у Врбасу, како би смо се заједнички борили, умрежавали и повезивали у овој приоритетној области. Трибине и едукације спроводе се широм Војводине, а након тога закључци ће бити смернице за наш заједнички рад", рекла је Ана Томанова Маканова, председница Одбора за родну равноправност скупштине АП Војводине и координаторка женске парламентарне мреже.

Скуп је отворио Милан Глушац, председник општине Врбас и активни члан Комисије за остваривање родне равноправности још од њеног формирања 2005. Године. "Комисија за родну равноправност општине Врбас била је иницијатор потписивања протокола за координирање активности и поступања релевантних субјеката у случајевима насиља у породици. У сарадњи са НВО 'Женски аутономни центар' и Домом здравља 'Вељко Влаховић', формирано је Саветовалиште за жене које су жртве насиља. Врло често на ову тему организујемо округле столове, и у овом случају веома добра сарадња имамо са Полицијском станицом, Центром за социјални рад и здравственим установама", рекао је Глушац.

Диана Миловић, директорка Завода за родну равноправност АП Војводине, истакла је да је ситуација на терену алармантна и да хитно треба предузети акције за спречавање насиља. "У односу на прошлу годину повећан је број пријава насиља над женама. Статистика каже да је свака друга жена на неки начин доживела насиље. Оно што ми радимо кроз ове трибине су едукација и превенција. Увек наглашавамо да нема тог насилника који се може оправдати", рекла је Миловић.

Према речима Сање Жигић, посланице у Скупштини Војводине, закон који је ступио на снагу 1. јуна, за кратко време показао је резултате. "„Број пријављивања насиља над женама је повећан и верујем да је то делом резултат оснаживања и охрабривања жена кроз едукације. Било би добро током целе године одржавати што више едукативних трибина које су добар начин за превенцију", истакла је Жигић.

КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...