Одржана VII седница Скупштине општине Врбас

Одборници Скупштине општине Врбас одржали су јуче седмо заседање на ком је локална самоуправа добила нови Статут општине Врбас. Ова тачка дневног реда, једна од укупно 15, изазвала је вишечасовну расправу одборника, али је скупштинска већина окупљена око коалиције СНС - СПС усвојила предложени документ, успут одбацујући осам амандмана које су на Статут предложили одборници Покрета Доста је било.

Марјана Мараш, председница Скупштине општине Врбасм, истакла је да није било правих разлога због којих се водила вишесатна расправа око Статута, изузев потребе да се изнесу полтички ставови у данима пред изборе за Савете МЗ. "Опозиција је заправо тражила простор око чега ће се водити расправа, могућност да изнесу политичке ставове и да се врате на неке одлуке које су донете на претходној седници. Ово је била више политичка расправа због предстојећих избора. Чак када смо усвајали нацрт одлуке о Статуту, није било оволико полемике, у међувремену је Статут био на јавној расправи и није било никаквих примедби опозиције. Статут је потпуно у складу са Законом, као и Одлука о месним заједницама која је донета на прошлој седници. Опозиција је најавила да ће покренуту поступак за оцењивање уставности те одлуке, а ми ћемо спровести изборе онако како су заказани", рекла је Мараш.


Драган Стијеповић, одборник СДС-а, истакао је да споран део Статута који се односи на чланове Општинског већа. "Привремени орган у последњем дану деловања изменио је Статут и поваћео број чланова Општинског већа са седам на девет. Сматрамо да претходних шест месеци Општинско веће није радило у складу са Законом и на тај начин је оштећен буџет. Такође, спорно је и расписивање избора за Савете МЗ. Тражили смо од представника власти да нам са говорнице кажу да ли је расписивање избора у складу са чланом 81. Статута, да неко покаже личну и политичку одговорност, а не да се пребацује одговорност на Комисију за спровођење избора. Одлуке не доносе ово тело, одлуке доноси Скупштина општине", рекао је Стијеповић.

На предлог председника општине Врбас Милана Глушца, дневни ред проширен је за четири тачке, тако да је у наставку заседања Скупштина општине дала зелено светло на Одлуку о приступању израде Средњорочног програма уређивања грађевинског земљишта на територији општине Врбас за период од 2018. до 2022. године, затим на Предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Врбас, Одлуку о прибављању непокретности у јавну својину општине Врбас, Одлуку о изменама и допунама одлуке о паркирању и паркиралиштима, као и на одлуке о образовању Комисије за спровођење конкурса за избор директора и само спровођење јавног конкурса за избор директора у предузећима "Комуналац" и "Стандард".


Скупштинска већина усвојила је и Решење о давању сагласности на измене и допуне Програма пословања ЈКП "Стандард", Решење о давању сагласности на Одлуку о допуни Статута ЦФК "Драго Јововић", Решење о давању сагласности на Одлуку о усвајању измена Финансијског плана Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас за 2017. годину, Решење о начину обављања дужности у Скупштини општине Врбас и Општинском већу, као и предлоге Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...