Органска производња шанса за пољопривреднике у Куцури

Пољопривредни произвођачи из Куцуре имали су данас прилику да присуствују предавању о могућностима органске производње, које је организовало Куцурско удружење младих - КУМ, компанија Дунав осигурање и магазин Агропресс. На предавању су говорили, Радивоје Надлачки, саветник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Лука Радоја, стручни сарадник телевизијске емисије "Знање имање", и  Мирко Дмитрашиновић, шеф Одељења за интерну продају Дунав осигурања у Врбасу. Присутне пољопривреднике поздравио је и Милан Глушац, председник општине Врбас, који је истакао да локална самоуправа улаже све напоре како би ојачала "мале" пољопривредне произвођаче.

"Први пут је локална самоуправа успела да субвенционише камате за кредите у пољопривреди, а тим поводом јавило нам се више од 100 газдинстава. У локалној самоуправи постоји посебно Одељење за пољопривреду, Пољочуварска служба, противградна заштита, а годинама се ради и комасација земљишта, што доказује да усмеравамо знатну пажњу у пољопривредну производњу", истакао је Глушац.

Говорећи о правилном узгоју органског поврћа, др Радоја је рекао да ратари греше најчешће из незнања. "За правилан узгој поврћа веома је важан плодоред пољопривредних култура, исхрана, као и одржавање зелених површина. Ако је у питању органска производња, онда се морају употребљавати и органски препарати за прихрану. Постоје еколошки препарати за контролу биљних болести и штеточина. Пољопривредници су заинтересовани за органску производњу, али им недостају средства за извођење те производње. Суштина органске производње јесте хигијена земљишта", истакао је др Радоја.

Заинтересовани пољопривредници имали су прилику да постављају питања, да добију стручне савете за производњу пољопривредних култура као и за осигурање усева. Током предавања у Куцури присутна је била и екипа тв емисије "Знање имање", која је том приликом разговарала са пољопривредницима.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...