Органска производња шанса за пољопривреднике у Куцури

Пољопривредни произвођачи из Куцуре имали су данас прилику да присуствују предавању о могућностима органске производње, које је организовало Куцурско удружење младих - КУМ, компанија Дунав осигурање и магазин Агропресс. На предавању су говорили, Радивоје Надлачки, саветник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Лука Радоја, стручни сарадник телевизијске емисије "Знање имање", и  Мирко Дмитрашиновић, шеф Одељења за интерну продају Дунав осигурања у Врбасу. Присутне пољопривреднике поздравио је и Милан Глушац, председник општине Врбас, који је истакао да локална самоуправа улаже све напоре како би ојачала "мале" пољопривредне произвођаче.

"Први пут је локална самоуправа успела да субвенционише камате за кредите у пољопривреди, а тим поводом јавило нам се више од 100 газдинстава. У локалној самоуправи постоји посебно Одељење за пољопривреду, Пољочуварска служба, противградна заштита, а годинама се ради и комасација земљишта, што доказује да усмеравамо знатну пажњу у пољопривредну производњу", истакао је Глушац.

Говорећи о правилном узгоју органског поврћа, др Радоја је рекао да ратари греше најчешће из незнања. "За правилан узгој поврћа веома је важан плодоред пољопривредних култура, исхрана, као и одржавање зелених површина. Ако је у питању органска производња, онда се морају употребљавати и органски препарати за прихрану. Постоје еколошки препарати за контролу биљних болести и штеточина. Пољопривредници су заинтересовани за органску производњу, али им недостају средства за извођење те производње. Суштина органске производње јесте хигијена земљишта", истакао је др Радоја.

Заинтересовани пољопривредници имали су прилику да постављају питања, да добију стручне савете за производњу пољопривредних култура као и за осигурање усева. Током предавања у Куцури присутна је била и екипа тв емисије "Знање имање", која је том приликом разговарала са пољопривредницима.

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...