"Женино здравље је њена снага"

У оквиру промотивног програма Завода за равноправност полова "Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите", у Бачком Добром Пољу одржан је први у низу округли сто под називом "Женино здравље је њена снага".

О правима која жене имају у оквиру здравствене заштите, као и о обавезним прегледима у области репродуктивног здравља, говориле су Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана за равноправност полова, др Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства у Општој болници Врбас, и Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

"Ради се програму који има за циљ информисање жена у сеоским срединама, имајући у виду чињеницу да су жене у мањим местима недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају", рекла је Миловић, док је заменица омбудсмана задужена за равноправност полова Снежана Кнежевић указала на бројне препреке које постоје у остваривању здравствене заштите, попут отежаног заказивања специјалистичких прегледа. "Мало људи зна, а нарочито у мањим срединама, да постоје начини да остварите своје право на преглед. Институције Заштитник права осигураних лица и Саветник за права пацијената су свакако механизми који морају да се користе", рекла је заменица Кнежевић.

"Редовни прегледи обезбеђују рано откривање малигних промена, упале и разна друга стања која се могу успешно лечити. Важно је знати да је карцином грлића материце узрок смртности сваке треће жене у свету, а сваке друге жене у Србији“, истакла је др Драгнић. Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, рекао је да здравствена заштита тражи партнерски однос и да сваки здравствени осигураник има право на доступност здравствене заштите, слободан избор лекара, као и право да поднесе приговор уколико је незадовољан било пруженом здравственом услугом, било поступком према њему, или уколико му је здравствена услуга ускраћена.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"