"Женино здравље је њена снага"

У оквиру промотивног програма Завода за равноправност полова "Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите", у Бачком Добром Пољу одржан је први у низу округли сто под називом "Женино здравље је њена снага".

О правима која жене имају у оквиру здравствене заштите, као и о обавезним прегледима у области репродуктивног здравља, говориле су Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана за равноправност полова, др Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства у Општој болници Врбас, и Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

"Ради се програму који има за циљ информисање жена у сеоским срединама, имајући у виду чињеницу да су жене у мањим местима недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају", рекла је Миловић, док је заменица омбудсмана задужена за равноправност полова Снежана Кнежевић указала на бројне препреке које постоје у остваривању здравствене заштите, попут отежаног заказивања специјалистичких прегледа. "Мало људи зна, а нарочито у мањим срединама, да постоје начини да остварите своје право на преглед. Институције Заштитник права осигураних лица и Саветник за права пацијената су свакако механизми који морају да се користе", рекла је заменица Кнежевић.

"Редовни прегледи обезбеђују рано откривање малигних промена, упале и разна друга стања која се могу успешно лечити. Важно је знати да је карцином грлића материце узрок смртности сваке треће жене у свету, а сваке друге жене у Србији“, истакла је др Драгнић. Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, рекао је да здравствена заштита тражи партнерски однос и да сваки здравствени осигураник има право на доступност здравствене заштите, слободан избор лекара, као и право да поднесе приговор уколико је незадовољан било пруженом здравственом услугом, било поступком према њему, или уколико му је здравствена услуга ускраћена.

 

КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...