"Женино здравље је њена снага"

У оквиру промотивног програма Завода за равноправност полова "Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите", у Бачком Добром Пољу одржан је први у низу округли сто под називом "Женино здравље је њена снага".

О правима која жене имају у оквиру здравствене заштите, као и о обавезним прегледима у области репродуктивног здравља, говориле су Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана за равноправност полова, др Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства у Општој болници Врбас, и Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

"Ради се програму који има за циљ информисање жена у сеоским срединама, имајући у виду чињеницу да су жене у мањим местима недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају", рекла је Миловић, док је заменица омбудсмана задужена за равноправност полова Снежана Кнежевић указала на бројне препреке које постоје у остваривању здравствене заштите, попут отежаног заказивања специјалистичких прегледа. "Мало људи зна, а нарочито у мањим срединама, да постоје начини да остварите своје право на преглед. Институције Заштитник права осигураних лица и Саветник за права пацијената су свакако механизми који морају да се користе", рекла је заменица Кнежевић.

"Редовни прегледи обезбеђују рано откривање малигних промена, упале и разна друга стања која се могу успешно лечити. Важно је знати да је карцином грлића материце узрок смртности сваке треће жене у свету, а сваке друге жене у Србији“, истакла је др Драгнић. Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, рекао је да здравствена заштита тражи партнерски однос и да сваки здравствени осигураник има право на доступност здравствене заштите, слободан избор лекара, као и право да поднесе приговор уколико је незадовољан било пруженом здравственом услугом, било поступком према њему, или уколико му је здравствена услуга ускраћена.

 

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...