Врбас добио Протокол о заштити деце од насиља

Општина Врбас и све главне институције и установе потписале су данас Протокол о међусекторској сарадњи на превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања.

Сврха овог Протокола је да осигура услове за делотворан и целовит рад сваког актера који раде на унапређењу превенције и заштите деце од насиља. Усвојени локални међусекторски протокол треба да доприносе стварању ефикасног, оперативног тима за превенцију насиља и унапређење; заштити деце која трпе насиље; повећању броја откривених случајева насиља; повећању броја процесуираних насилника.

Протокол се односи на заштити деце у свим средину: у породици (биолошкој, хранитеској, усвојитељској), у установама где деца бораве у краћем или дужем периоду (школе, предшколске установе, дневни боравци, домови за децу без родитељског старања, интернати и друге установе), на улици, спортским, забавним или другим јавним догађајима, у дигиталном простору и другим местима где се деца налазе."Циљеви Протокола који смо данас потписали су унапређење превенције и остваривање права детета на заштиту од насиља, развој програма и активности на подизању нивоа свести грађана, посебно деце, као и формирање ставова неприхватљивости свих видова насиља у свим окружењима. Такође, циљ нам је унапређење делотворности и брзине поступања у ситуацијама заштите деце кроз осигурање координисаног и усаглашеног поступања свих субјеката који учествују у заштити детета, прецизније свих потписника Протокола", рекао је Милан Глушац, председник општине Врбас. Посебна пажња, како је речено, биће усмерена да децу из осетљивих група: ромску децу, децу са сметњама у развоју, децу мигранте, децу са ретким болестима, децу без родитељског старања, децу у сукобу са законом, децу у уличној ситуацији и друге.

Протокол о међусекторској сарадњи на превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања, потписали су представници општине Врбас, Центра за социјални рад, Основног суда Врбас, Основног јавног тужилаштва Врбас, Полицијске станице Врбас, Опште болнице Врбас, Дома здравља "Вељко Влаховић", Предшколске установе "Бошко Буха", свих основних и средњих школа и Црвеног крста Врбас.   

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...