Одржана XII Скупштина НАЛЕД-а

У Београду је јуче одржана XII годишња Скупштина Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД. На великом заседању приватног, јавног и цивилног сектора, чланови су размотрили остварене резултате и стратешке циљеве за наредне четири године и дефинисали реформске приоритете за 2018/19. У присуству истакнутих привредника, градоначелника, председника општина и лидера државних и међународних институција из земље и иностранства, овом приликом је представљена иницијатива за институционализацију сарадње земаља југоисточне Европе на усаглашавању и унапређењу пословног окружења и уручени цертификати општинама и градовима који нуде најбоље услове за инвестирање у региону. Општину Врбас на Скупштини НАЛЕД-а представљао је Милан Глушац, председник општине.

Земље југоисточне Европе могу да понуде добра системска решења за унапређење услова за пословање и потребна им је заједничка платформа која ће водити процес преношења успешних економских реформи међу чланицама, оцењено је на скупу „Заједно за конкуретнији регион“, који је организовао НАЛЕД, уз подршку Немачке развојне сарадње и Европске инвестиционе банке, у оквиру годишње скупштине организације. Е-грађевинске дозволе које су из Македоније пренете у Србију и Албанију пример су успешног "извоза" добрих пракси, а исти потенцијал имају и решења у регулисању статуса сезонских радника.

Председница Владе Србије Ана Брнабић нагласила је да подржава иницијативу за успостављање Регионалне платформе за повољно пословно окружење, и позвала колеге из региона, као и међународне донаторске организације да помогну у реализацији. 

Министри држава региона уручили су данас 17 сертификата локалним самоуправама које су у претходних годину дана успешно усвојили планове реформи и смернице програма за креирање добре пословне климе – 11 из БиХ, четири из Србије и једна из Македоније и Хрватске.

На XII Скупштини оцењено је да је иза НАЛЕД-а веома успешна година и да је достигнута бројка од 300 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва. Представљен је и Стратешки план НАЛЕД-а за период 2018-2021, припремљен уз подршку Фондације за отворено друштво. Чланови НАЛЕД-а гласањем су утврдили да ће два кључна програмска циља НАЛЕД-а у средњорочном периоду бити унапређење регулаторног оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе.

 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...