Одржана XII Скупштина НАЛЕД-а

У Београду је јуче одржана XII годишња Скупштина Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД. На великом заседању приватног, јавног и цивилног сектора, чланови су размотрили остварене резултате и стратешке циљеве за наредне четири године и дефинисали реформске приоритете за 2018/19. У присуству истакнутих привредника, градоначелника, председника општина и лидера државних и међународних институција из земље и иностранства, овом приликом је представљена иницијатива за институционализацију сарадње земаља југоисточне Европе на усаглашавању и унапређењу пословног окружења и уручени цертификати општинама и градовима који нуде најбоље услове за инвестирање у региону. Општину Врбас на Скупштини НАЛЕД-а представљао је Милан Глушац, председник општине.

Земље југоисточне Европе могу да понуде добра системска решења за унапређење услова за пословање и потребна им је заједничка платформа која ће водити процес преношења успешних економских реформи међу чланицама, оцењено је на скупу „Заједно за конкуретнији регион“, који је организовао НАЛЕД, уз подршку Немачке развојне сарадње и Европске инвестиционе банке, у оквиру годишње скупштине организације. Е-грађевинске дозволе које су из Македоније пренете у Србију и Албанију пример су успешног "извоза" добрих пракси, а исти потенцијал имају и решења у регулисању статуса сезонских радника.

Председница Владе Србије Ана Брнабић нагласила је да подржава иницијативу за успостављање Регионалне платформе за повољно пословно окружење, и позвала колеге из региона, као и међународне донаторске организације да помогну у реализацији. 

Министри држава региона уручили су данас 17 сертификата локалним самоуправама које су у претходних годину дана успешно усвојили планове реформи и смернице програма за креирање добре пословне климе – 11 из БиХ, четири из Србије и једна из Македоније и Хрватске.

На XII Скупштини оцењено је да је иза НАЛЕД-а веома успешна година и да је достигнута бројка од 300 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва. Представљен је и Стратешки план НАЛЕД-а за период 2018-2021, припремљен уз подршку Фондације за отворено друштво. Чланови НАЛЕД-а гласањем су утврдили да ће два кључна програмска циља НАЛЕД-а у средњорочном периоду бити унапређење регулаторног оквира за пословање и јачање капацитета и одговорности јавне управе.

 

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...