Врбасу 20 милиона динара за санацију водоводних чворишта

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас уговоре у вредности до пола милијарде динара за суфинансирање изградње, санације и реконструкције водних објеката у јавној својини и канализације на територији Војводине у 2018. години.

На конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство подржана су 44 пројеката у 28 војвођанских локалних самоуправа. За реализацију пројеката Покрајина је обезбедила 300 милиона динара, односно 60 одсто бесповратних средства, а локалне самоуправе 200 милиoна динара или 40 одсто средства.

У овој подели општини Врбас припао је уговор вредан 26 милиона динара за пројекат санације чворишта на делу водоводне мреже у Врбасу. Из покрајинског буџета биће уложено 20 милиона динара, док ће додатних шест милиона обезбедити општина Врбас. Уговор је потписао Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Ово је важан корак у нашем великом пројекту модернизације водоводног система у целој општини Врбас, који изводимо са немачком KfV банком и SETEK-om. Санација чворишта која подразумева замену опреме на 80 позиција у граду, чиме обезбеђујемо смањење хаварија које су сада честе због дотрајалости, као и умањење губитка воде и боље снабдевање потрошача. Покрајинска влада и ресорни секретаријат препознају важност наших пројеката и непрекидно пружају финансијску и сваку другу подршку њиховој реализацији, на чему смо веома захвални", рекао је након потписивања уговора Глушац.   

Потпредседник Милићевић изјавио је да је доделом уговора покренут један озбиљан инвестициони циклус. "Реч је о врло значајним заједничким улагањима АП Војводине и локалних самоуправа, која ће допринети унапређењу квалитета живота у нашим општинама, што нам је свима циљ. Ово потврђује трајно опредељење Покрајинске владе да се обезбеди равномернији развој свих делова Војводине од оног који је затечен пре годину и по дана. Због недостатка таквог приступа, у дугом низу година, Војводина је дошла дотле да уместо да буде покретач развоја целе земље – чак 19 њених општина буде испод просечног степена развијености у Србији", истакао је Милићевић и додао да Покрајинска влада управо овим мерама мења ту затечену ситуацију.


У изградњу, санацију или реконструкцију водних објеката у јавној својини инвестирано је укупно 360 милиона динара, од чега ја Покрајина обезбедила 250 милиона динара бесповратних средства. Подржана су 33 пројекта, а новац ће, између осталог, бити усмерен за бушење и опремање бунара, водоводне мреже, фабрике воде, пумпне станице. Вредност инвестиције у изградњу, санацију или реконструкцију објеката за одвођење отпадних – фекалних вода износи 140 милиона динара, од чега је су улагања из покрајине 50 милиона динара.

Ресорни секретар мр Вук Радојевић истакао је значај овог конкурса који Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство реализује преко Годишњег програма за рурални развој. Како је навео, развој села подразумева и улагање у комуналну инфраструктуру, те је заједнички интерес да се унапреди и водоводна и канализациона мрежа и то, пре свега, у насељеним местима ван седишта локалне самоуправе. Он је изразио задовољство што су локалне самоуправе у својим буџетима обезбедиле неопходна финансијска средства да се пројекти заједнички суфинансирају.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"