Успешна посета словачком Свидњику

Руководство општине Врбас боравило је током викенда у словачком граду Свидњику на завршним данима Фестивала русинске културе, на којем је учествовало и Културно-просветно друштво "Карпати". Боравак у Словачкој био је прилика да се обележи десета годишњица успостављања братских односа Свидњика и Врбаса и поново размотре могући модели сарадње, саопштено је из локалне самоуправе.

"Поново смо били гости нашег братског града Свидњика. Односе смо успоставили пре тачно десет година, захваљујући нашем Културно-просветном друштво 'Карпати', и они се данас могу оценити као веома квалитетни. Сарадња у области културе развија се из године у годину, редовно имамо размену културних друштава и наступе у оба града, што доприноси упознавању и приближавању наших културних наслеђа, а договорило смо да и то додатно унапредимо. За почетак, обе стране организоваће посете својих ликовних уметника граду побратиму како би сликари из Врбаса и Свидњика стварали заједно на ликовним колонијама. План је да се сарадња шири и на друге области. Свидњик је град у Европској унији и за нас је значајно да имамо поузданог партнера за пројекте за које се може тражити подршка фондова ЕУ", рекао је након повратка из Свидњика Милан Глушац, председник општине Врбас. Поводом успешне десетогодишње сарадње са Свидњиком, Глушац је у име општине Врбас примио плакету.

Међу делегацијама које су присуствовале Фестивалу русинске културе били су и представници градова из Русије, Македоније, Украјине, Пољске и других држава. Сви гости учествовали су и у обележавању црквене славе Свидњика и присуствовали служби коју је служио владика Словачке и Чешке Растислав, саопштено је након повратка из Словачке.

Према речима Глушца, наступ чланова КПД "Карпати" био је веома запажен, "њихово извођење било је пропраћено снажном подршком, тако да се Врбашани после десет година сарадње са Свидњиком, полако почињу осећати и као домаћи у овом словачком граду".

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...