Успешна посета словачком Свидњику

Руководство општине Врбас боравило је током викенда у словачком граду Свидњику на завршним данима Фестивала русинске културе, на којем је учествовало и Културно-просветно друштво "Карпати". Боравак у Словачкој био је прилика да се обележи десета годишњица успостављања братских односа Свидњика и Врбаса и поново размотре могући модели сарадње, саопштено је из локалне самоуправе.

"Поново смо били гости нашег братског града Свидњика. Односе смо успоставили пре тачно десет година, захваљујући нашем Културно-просветном друштво 'Карпати', и они се данас могу оценити као веома квалитетни. Сарадња у области културе развија се из године у годину, редовно имамо размену културних друштава и наступе у оба града, што доприноси упознавању и приближавању наших културних наслеђа, а договорило смо да и то додатно унапредимо. За почетак, обе стране организоваће посете својих ликовних уметника граду побратиму како би сликари из Врбаса и Свидњика стварали заједно на ликовним колонијама. План је да се сарадња шири и на друге области. Свидњик је град у Европској унији и за нас је значајно да имамо поузданог партнера за пројекте за које се може тражити подршка фондова ЕУ", рекао је након повратка из Свидњика Милан Глушац, председник општине Врбас. Поводом успешне десетогодишње сарадње са Свидњиком, Глушац је у име општине Врбас примио плакету.

Међу делегацијама које су присуствовале Фестивалу русинске културе били су и представници градова из Русије, Македоније, Украјине, Пољске и других држава. Сви гости учествовали су и у обележавању црквене славе Свидњика и присуствовали служби коју је служио владика Словачке и Чешке Растислав, саопштено је након повратка из Словачке.

Према речима Глушца, наступ чланова КПД "Карпати" био је веома запажен, "њихово извођење било је пропраћено снажном подршком, тако да се Врбашани после десет година сарадње са Свидњиком, полако почињу осећати и као домаћи у овом словачком граду".

 

КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

16. јан 2020. КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

Поводом обележавања СВЕТОСАВСКИХ ДАНА 2020, Одељење за де...

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

14. јан 2020. КУЛТУРА

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

У најужи избор за књижевну награду "Златни сунцокрет" жир...

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

13. јан 2020. КУЛТУРА

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

Роман Горана Лабудовића Шарла "Ветрушка у данима неба" у ...

"Скулптура у теракоти, три погледа"

09. јан 2020. КУЛТУРА

"Скулптура у теракоти, три погледа"

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 14...

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

19. дец 2019. КУЛТУРА

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...