Избегличким породицама уручене машине и алати

Поводом 20. јуна - Светског дана избеглица, данас је у Врбасу 16 избегличких породица добило мотокултиваторе и друге алате који ће им послужити за економско оснаживање и бржу и потпунију интеграцију у друштво у ком живе. Средства у висини од 16.000 долара заједно су обезбедили Catholic relief servives и Биро Владе САД за становништво, миграције и избеглице, док су пројекат на терену, избор породица и потребне обуке спровели Друштво за помоћ угроженим лицима "Солидарност" и општина Врбас.

"Доделили смо 16 уговора за економско оснаживање. Ове породице претходно су прошле процес стамбеног збрињавања а сада им стварамо услове и да привређују и тако брину о себи. Дванаест породица добило је мотокултиваторе, по једна опрему за фризерски салон, пластеник и алат за молерски занат, док је последњој породици са списка једна, што је посебно интересантно, опрему за фризерски салон за псе, што Врбас до сада није имао. Ова породица добиће и бесплатну обуку", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа, и захвалила донаторима на подршци и обезбеђеним средствима. Према њеним речима, Светски дан избеглица није једини дан када се о овим лицима брине у општини Врбас, напротив, "локална самоуправа континуирано решава проблеме избегличке популације и чини све да их брзо и ефикасно интегрише у друштво".

Мирко Вукчевић, координатор пројекта "Интегрисана подршка расељеним особама и избеглицама", јавно је похвалио општину Врбас за ефикасност у спровођењу пројекта, што је омогућило да донације до породица стигну веома брзо. "Сви корисници који су добили опрему прошли су и кратки курс о предузетништву и вођењу малих, породичних предузећа, што може бити од користи за њихов посао, као и за касније могуће конкурсе друге врсте. Имамо одличну сарадњу са општином Врбас и пошто видимо добар потенцијал и код радно способних избеглица које желе да раде, и код локалне самоуправе која жели да их укључи у друштво, надамо се да ћемо сарадњу наставити и даље", рекао је Вукчевић.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"