Усвојен Програм коришћења државног земљишта за 2018.

Скупштина општине Врбас усвојила је данас Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2018. годину.

Према овом документу, укупна површина предвиђена за давање у закуп и на коришћење износи 5.746,2 хектара. За давање на коришћење без плаћања накнаде предвиђено је 105,5 ха, и то Пољопривредној стручној служби и Основној школи "Вук Караџић" из Бачког Доброг Поља, док је за давање у закуп по основу инфраструктуре предвиђено 1.040 ха. За давање у закуп по основу сточарства издвојено је 3.141,7 хектара, док ће у јавном надметању бити подељено 1.458,8 хектара.

"Повећање укупне површине пољопривредног земљишта која се даје у закуп и даје на коришћење по овом програму, у односу на раније године, десило се из разлога што је сада обухваћено и земљиште у грађевинском реону на којем је Република Србија уписана као власник, иако је у питању земљиште за које је потребно спровести конверзију права својине. Конверзија се очекује до расписивања лицитације. План је да на основу закупа општина Врбас оствари приход од око 120 милиона динара. С обзиром на то да је цена по основу права пречег закупа везана за републички просек у последње три године, који износи око 200 евра за хектар, а већи део нашег земљишта је намењен за тај вид давања у закуп, није реално очекивати да ћемо остварити значајније веће приходе", рекао је образлажући програм Милан Глушац, председник општине Врбас.

Према његовим речима, ПСС Врбас је остварила своје законско право на коришћење државног пољопривредног земљишта без плаћања накнаде у К.О. Змајево, где ће вршити огледе, док ће ОШ "Вук Караџић" земљиште користити за побољшање материјалне ситуације. 



"Давање у закуп по основу власништва над инфраструктуром остварило је шест лица, четири правна и два физичка. Када је у питању давање у закуп по основу сточарства, овогодишњим програмом право на закуп остварило је 112 лица, од којих је само једно правно лице, а осталих 111 су физичка. Посебно је потребно нагласити да је само пет лица са површином од преко 100 ха. У односу на прошлогодишњи програм, упада у очи изостанак права пречег закупа по основу сточарства од стране 'Карнекса', који је у 2017. години остварио право на закуп 2.247 ха. Ове године то право није остварено јер је у међувремену промењен начин обрачуна уматичених грла, па према достављеним подацима, 'Карнекс' поседује већу површину свог, приватног пољопривредног земљишта на територији наше општине него што му следује по основу стоке коју узгаја. У претходним годинама смо трпели критике да се, наводно, иде на руку великим произвођачима, па сада, овим програмом, уз дужно поштовање према свима, доказујемо да смо увек, па и сада, израђивали Годишњи програм у складу са законом, Правилником и упутствима из надлежног министарства, а да су нам приоритет мала породична пољопривредна газдинства. Радује нас што је приметан раст броја грла која сточарска газдинства поседују, а и евидентно је и повећање броја газдинстава која се баве сточарством, што је један од главних циљева развоја пољопривреде. За јавну лицитацију је предвиђено 1.458,8 ха, које се налазе у свих осам катастарских општина", рекао је Глушац и изразио наду да ће Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у општини Врбас за 2018. годину омогућити да велики број пољопривредних газдинстава дође у посед квалитетних ораница и својим радом да допринос ефикаснијој пољопривредној производњи. 

У наставку заседању Скупштина општина Врбас усвојила је Одлуку о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...