У среду Базар менталног здравља

Поводом 10. октобра - Светског дана менталног здравља, општина Врбас и Канцеларија за младе општине Врбас организоваће у среду и у четвртак, на Тргу Николе Пашића, Базар менталног здравља. На самом базару биће уприличена радионица са спортистима, коју ће водити психолог Драгана Занини, као и упознавање свих посетиоца базара са разним активностима које планира Канцеларија за младе, координатор овог пројекта. Ове активности биће спроведене током октобра, а везане су за психолошку подршку свим старосним категоријама. Спортски савез организоваће бесплатно индивидуално психолошко саветовање са спортистима и спортским радницима, а сви заинтересовани могу да се јаве на број Канцеларије за младе - 064/971-03-43, или путем мејла на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

На штандовима у центру града своју делатност по овом питању представиће готово све основне школе са територије општине Врбас, Гимназија "Жарко Зрењанин", ССС "4. јули", Предшколска установа "Бошко Буха", Дом здравља "Вељко Влаховић", Општа болница Врбас, УГ "Женски центар Хоризонт", Геронтолошки центар Врбас, Удружење "Галиум", Национална служба за запошљавање, Удружење Центар за развој заједништва, Спортски савез Врбас и други. Сви актери обележавања Међународног дана менталног здравља за грађане су припремили бројне анкете, радионице, информативне флајере, промоције својих активности и услуга по питању важности бриге о менталном здрављу. Осим тога, у наредне две недеље, у Канцеларији за младе биће одржане бројне бесплатне радионице, индивидуална психолошка саветовања, психотерапија за децу, одрасле, старе, спортисте...

"Према проценама Светске здравствене организације, једна од четири особе бар једном током свог живота суочи се са неким проблеме психолошке природе. Једна од популација која се ређе доводи у везу са проблемима везаним за ментално здравље су врхунски спортисти. Наиме, у народу је проширен стереотип да су врхунски спортисти титани и гладијатори, да на својим леђима могу да изнесу све проблеме пред које их поставља врхунски спорт, а да то при том, не омета њихово извођење на терену. Ипак, ситуација у реалности није таква. Многи спортисти, нарочито млади, и поред врхунских квалитета, одустану од спорта, зато што им је у пресудним моментима недостајала психолошка и социјална подршка. Кад говоримо о психолошкој подршци, не говоримо само о разумевању и саосећању, већ и о усвајању низа психолошких вештина и стратегија које ће тој особи омогућити да се носи са тренажним стресорима, али и животним стресорима који остављају траг на постигнуће у спорту. Област менталног здравља треба на велика врата увести у причу о елитним спортистима, спортским радницима и спортском подмлатку", навели су организатори. 

Базар у среду траје од 11.00 до 13.00, а у четвртак од 16.00 до 18.00 часова

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...