"Отпад као енергент - ОКЕ-ј"

У оквиру пројекта "Отпад као енергент - ОКЕ-ј", који реализују чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине Факултета техничких наука у Новом Саду, данас је у Средњој стручној школи "4. јули" одржано предавање и радионица о могућностима коришћења комуналног отпада за добијање енергије. Заједно са ученицима ове образовне установе, у радионици су учествовали и ученици Гимназије "Жарко Зрењанин".

Пројекат ОКЕ-ј који подржава Амбасаде Сједињених Америчких Држава, спроводи се у циљу едукације ученика о различитим начинима управљања комуналним отпадом.

"Пројектне активности су осмишљене да ученицима пруже нова сазнања о могућностима коришћења комуналног отпада као извора енергије. У склопу предавања, присутним ученицима су представљени могући поступци третмана отпада за добијање енергије, као што су термички третман отпада, сагоревање, анаеробни третман, искоришћавање депонијског гаса, итд. Такође, разматрани су и могући негативни утицаји наведених поступака за третман отпада на животну средину, те њихова економска исплативост. У току радионице ученици су добили задатак да ураде прорачун о количини енергије, потребним инвестицијама и евентуалној заради коју је могуће остварити третманом комуналног отпада који се генерише у Врбасу, а у сврху добијања енергије", саопштено је након радионице. Предавање и радионице водиле су Бојана Зораја и Тијана Маринковић са Департмана за инжењерство заштите животне средине.

Поред Врбаса, пројекат се спроводи још и у 14 других средњих школа широм Србије; у Суботици, Вршцу, Зрењанину, Новом Саду, Сомбору,  Београду, Шапцу, Лозници и Бору.

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...