Медлаб поклонио пензионерима бесплатне прегледе крви

Лабораторија Медлаб, заједно са општином Врбас и Удружењем пензионера, спровела је данас акцију бесплатних анализа крви за пензионере са најмањим примањима, чиме се ова социјално одговорна компанија по други пут укључила у обележавање Дана општине Врбас. Према најавама из Медлаба, ово није крај акцијама ове врсте и план је да у будућности сличну могућност добију и припадници неких других социјално угрожених група.

За нешто више од сат времена сви пензионери који су прошетали до Клуба за стара лица, извршили су анализу глукозе и липидног статуса крви, али и чули неке од важних савета како се припремити за "вађење крви", да би се добили резултати који одговарају стању у ком се налази тело.

"Припреме за лабораторијске анализе су изузетно важне. Раније се томе није придавало значаја, па се често дешавало да постоје различити резултати. Ако је припрема урађена на адекватан начин, пола посла је завршено. Уколико постоји хронична болест коју треба пратити током дужег временског периода, изузетно је важно како се пацијент владао током претходног дана. Најбоље је да се пацијент понаша уобичајено и да последњи оброк обави најкасније до 20.00 часова, а након тога ништа да не једе до сутрадан када је заказано вађење крви. Уколико неко пије лекове и неопходан му је оброк, треба са собом понети лекове и доручак, како би одмах после вађења крви могао да доручкује и узме терапију. Ако се пацијенти придржавају ових важних савета, добиће се најтачнији резултати и тако увидети стање организма. Такође, лабораторијски налази ће тада бити на прави начин упоредиви са следећим налазима", рекао је др Милан Убавић, оснивач Медлаба.


Говорећи о наступајућем периоду у ком се очекује појава грипа, др Убавић саветује грађане да чим осете прве симптоме ураде две анализе крви како би лекар могао тачно да дијагностикује о ком здравственом проблем се ради. "Сваком ко осети било какву нелагодност у смислу кијавице, грипе, кашља, уринарне инфекције, саветујем да у року од 24 часа од избијања првих симптома, уради две једноставне анализе, које се могу урадити у било којој лабораторији, кад нас или некој другој, или врбаској болници. Уради се ЦРП и комплетна крвна слика и у року од 20 минута су резултати готови. Лекар на основу тих резултата јасно види да ли се ради о вирусној или бактеријској инфекцији, а у зависности од резултата, у терапију се уводи или не уводи антибиотик. У интересу пацијената је да поштује ово правило, јер се тако скраћује поступак дијагностике а смањује се и количина употребљених антибиотика, који неконтролисаном употребом могу нанети и штету", поручио је др Убавић и апеловао на пацијенте да се не лече сами или путем интернета, већ да се јаве својим лекарима који једини могу дати правилну процену здравственог стања и увести терапију.

Компанију коју води др Милан Убавић основао је  пре 24 године, с циљем да ефикасно одговори на потребе лабораторијских анализа које су стално расле. "Напредовали смо малим и великим корацима и постали једна од водећих лабораторија у Војводини и прва акредитована по стандарду 17059. Запошљавамо више од 80 радника и покривамо све врсте анализа које су потребне у тимском раду и дијагностици и лечењу пацијената. Наши лаборанти имају дугогодишње и богато искуство, имају могућност усавршавања и напредовања, и трудимо се да људи који дођу у Медлаб остану у њему што дуже. Доказ за то су и наше дугодишње сараднице у Врбасу, Даница и Драгана, којим и овом приликом захваљујем што су након свог комплетног радног века, наставиле са радом и већ 13 година раде у Медлабу. Уз квалитет услуга, наш квалитет је и људски потенцијал којим располажемо", рекао је др Убавић.

Акцији у Клубу за стара лица придружио се и Милан Глушац, председник општине Врбас. "Другу годину за редом Медлаб организује ову акцију у оквиру обележавања Дана општине Врбас и надам се да ће она постати традиционална. Ово је одличан пример сарадње јавног и приватног сектора и волео бих да постоји што више приватних фирми са израженом социјалном одговорношћу, као што је Медлаб", рекао је Глушац. Похвале на рачун лабораторије изрекао је и Милић Мијовић, председник Удружења пензионера, који је оценио да оваква акција представља конкретну подршку пензионерима са најнижим примањима, јер они имају најмању могућност да из ниских пензија издвоје новац за контролу здравственог стања. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"