Нулта толеранција за све видове насиља

Поводом традиционалне кампање "16 дана активизма", Комисија за остваривање родне равноправности општине Врбас организовала је округли сто на тему спречавања насиља у породици. Своје податке, искуства и активности у борби против ове појаве и како ублажити и санирати последице које трпе жртве насиља, изнели су представници Полицијске станице, Суда, Тужилаштва, Центра за социјални рад, здравствених и образовних установа, удружења и других.

Према подацима Центра за социјални рад, током 11 месеци 2018. године евидентирано је 114 случајева насиља у породици, што је нешто мање у односу на 2017. годину када су забележена 74 случаја. Како је речено, ради се углавном о више облика насиља, физичком, психичком и сексуалном, а од укупног броја случајева насиља 17 је поновљено. Тенденција броја случајева насиља евидентираних од стране лекара је у порасту, тако да је 2016. године било 22 случаја, 2017. се тај број попео на 25, а у 2018. години 27 случајева насиља евидентирали су и пријавили лекари.

Као и увек, највећи број породичног насиља евидентирали су стручни тимови Полицијске станице, који су до 10. децембра забележили 186 случајева насиља. "У 141 случају изречене су хитне мере, а у последњих месец дана за чак пет особа одређен је притвор због насиља", саопштено је из Полицијске станице.

"Према броју евидентираних случајева насиља Врбас не разликује од осталих градова у Србији. За похвалу је и може служити као пример другим градовима, добра сарадња међу институцијама које се баве овим проблемом. Током састанка било је доста конструктивних предлога, а један од њих је да жртве насиља имају предност приликом запошљавања, како би се економски оснажиле, како и да се укаже послодавцима на додатно разумевање према жртви уколико је запослена. Закључак са данашњег скупа јесте да је превентивно деловање против насиља у породици неопходно, и да морамо да тежимо ка нултој толеранцији према било ком виду насиља. Иако је Комисија за остваривање родне равноправности у протеклим годинама учинила доста у борби против насиља, простора за рад има још много!, рекла је Марјана Мараш, председница Комисије за остваривање родне равноправности општине Врбас. Један од предлога који је изнет током састанка јесте да се локална самоуправа ангажује како би се обезбедио стамбени простор за жртве насиља.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"