Бесплатни уџбеници за основце и наредне школске године

Влада Србије је донела одлуку о подели бесплатних уџбеника одређеним групама ђака и наредне школске године. Да би дете остварило ово право, мора да буде треће дете из исте породице које је у систему редовног школовања. Осим по основу трећег, четвртог и сваког наредног детета, уџбенике добијају и деца из социјално угрожених породица, као и малишани са сметњама у развоју, саопштено је из Владе Србије.

"Из буџета Србије се финансирају уџбенички комплети од првог до четвртог разреда из математике, српског или матерњег језика, света око нас, природе и друштва, и страног језика. У вишим разредима основне школе у бесплатним комплетима ће бити, осим српског или матерњег језика и математике, и уџбеници за први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију. Основне школе су дужне да до 18. марта, у информациони систем Министарства, унесу податке о броју ученика по разредима, категоријама за које је потребно обезбедити бесплатне књиге, као и о одабраним уџбеницима по предметима и узрасту. 

За остваривање овог права, родитељи требају да се обрате основној школи коју ученик похађа. Да би дете остварило право: 1. За треће, четврто и свако наредно дете из исте породице које је у систему редовног школовања, одељенски старешина доставља податке секретару школе за децу која су ученици исте школе. За децу која нису ученици исте школе, родитељи доставњају потврде из других основних или средњих школи или са факултета, секретару школе, 2. За децу из социјално угрожених породица, родитељ доставља школи (секретару) Рецење о признатом праву на новчану социјалну помоћ Центра за социјални рад, 3. За децу са сметњама у развоју, наставници достављају потребне податке школи (секретару)".

 

 

КУЛТУРА

Почео 51. Фестивал поезије младих

22. мај 2019. КУЛТУРА

Почео 51. Фестивал поезије младих

Књижевном вечери у Гимназији "Жарко Зрењанин" у којој су ...

"Музеји за 10" за свачији укус

21. мај 2019. КУЛТУРА

"Музеји за 10" за свачији укус

Након седам дана разноврсних културних садржаја који су б...

51. Песничко пролеће

15. мај 2019. КУЛТУРА

51. Песничко пролеће

У Врбасу ће се од 21. до 25. маја одржати 51. Фестивал по...

О Марку Миљановом у Змајеву, са песником Нишавићем у БДП

14. мај 2019. КУЛТУРА

О Марку Миљановом у Змајеву, са песником Нишавићем у БДП

Поводом издања целокупних дела Марка Миљанова, у одељењу ...

Гуслари КУД-а "Вук Мандушић" прваци Србије

13. мај 2019. КУЛТУРА

Гуслари КУД-а "Вук Мандушић" прваци Србије

Културно-уметничко друштво гуслара "Вук Мандушић" из Врба...