"Позови комшију у музеј" у априлу у знаку хране

У наставку акције "Позови комшију у музеј", коју већ трећи месец организује Градски музеј Врбаса, "априлски" партнер ове установе постао је Хотел "Бачка", а главна тема месеца је угоститељство и храна. Све је кренуло посетом радника "Бачке" музеју, која је организована јуче, а за наредне дане припремљен је веома садржајан програм.

"Овога месеца имаћемо ускршњу радионицу и изложбу које традиционално припремају чланови КУД-а 'Сирмаи Карољ', а акценат ће бити стављен на гастрономију мађарске националне заједнице. Радионица траје од 08. до 12. априла, предавање на ову тему је заказано за 09. април, а већ 15. априла имаћемо сличну тему у организацији Актива жена I Месне заједнице. Посебно ће бити занимљива гастрохеритолошка радионица под називом 'Средњовековни fast food', коју организује Тамара Огњевић, историчарка уметности и гастрохеритолог. За 17. април заказан је Фестивал здраве хране, на ком ће се представити многи предузетници, произвођачи здраве хране из Врбаса и околине. Гости Градског музеја биће и ученици и професори Економске и угоститељске школе из Куле, који ће представити своју школу и производе које они израђују. Такође, припремамо и три предавања; археоботаничара Александра Медовића, који ће говорити о истраживањима на Чарноку, историографа и хроничара Врбаса Владимира Увалина, који ће представити угоститељство у Врбасу од 1850. до 1950. године, и Дејана Корцебе, вероучитеља, који ће говорити о храни и посту", најавила Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју Врбаса.


Као посебно интересантан програм Гргуровић је издвојила "Средњовековни fast food", али и позвала све заинтересоване грађане да посете Градски музеј и уживају у радионицама, изложбама и предавањима.

СРЕДЊОВЕКОВНИ FAST FOOD - Гастрохеритолошка радионица, четвртак, 11. април, Градски музеј - Културни центар Врбаса

Средњовековна трпеза, култура обедовања, навике и веровања ове епохе неуморно привлаче радозналост савременог човека. Од идеје о невероватним, егзотичним банкетима владара и племства, до занимљивих веровања и симболизма храна у овој епохи. Неретко се чује питање – а шта је јео обичан човек? Да ли су у средњем веку постојали облици исхране слични модерним? Да ли је постојала брза храна? Једноставан, укусан оброк који се могао купити на каквом уличном киоску средњег века?

На трагу овог питања, али и вишегодишњих истраживања гастрономског наслеђа српских земаља у средњем веку у оквиру Артисовог пројекта „Живети прошлост“ замишљена је и ова гастрохеритолошка радионица која за циљ има да открије тајне средњовековног fast food-a и уприличи реконструкцију једног од најомиљенијих и најчешће конзумираних средњовековних производа такозване брзе хране – пите! Како се и од чега правила средњовековна пита, ко је припремао, а ко продавао, зашто је била толико омиљена, ко је све могао себи да је приушти? Само су нека од питања на које ће, уз мешење, печење и кушање, покушати да одговори мср Тамара Огњевић, историчарка уметности и гастрохеритолог, аутор и руководилац Артисовог пројекта „Живети прошлост“, истраживач при Европском институту за гастрономију у Туру (Француска).

Радионица је плод сарадње Градског музеја Врбас и Артис центра из Београда.

КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...

Награда "Раде Томић"  Горану Лабудовићу Шарлу

15. јул 2019. КУЛТУРА

Награда "Раде Томић" Горану Лабудовићу Шарлу

Књижевнику из Врбаса, Горану Лабудовићу Шарлу, додељена ј...

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

12. јул 2019. КУЛТУРА

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

Управни одбор Културног центра Врбаса расписао је конкурс...

Културно лето Змајево 2019

24. јун 2019. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

Змајево ће наредних дана бити домаћин велике културно-заб...

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

24. јун 2019. КУЛТУРА

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм...