"Позови комшију у музеј" у априлу у знаку хране

У наставку акције "Позови комшију у музеј", коју већ трећи месец организује Градски музеј Врбаса, "априлски" партнер ове установе постао је Хотел "Бачка", а главна тема месеца је угоститељство и храна. Све је кренуло посетом радника "Бачке" музеју, која је организована јуче, а за наредне дане припремљен је веома садржајан програм.

"Овога месеца имаћемо ускршњу радионицу и изложбу које традиционално припремају чланови КУД-а 'Сирмаи Карољ', а акценат ће бити стављен на гастрономију мађарске националне заједнице. Радионица траје од 08. до 12. априла, предавање на ову тему је заказано за 09. април, а већ 15. априла имаћемо сличну тему у организацији Актива жена I Месне заједнице. Посебно ће бити занимљива гастрохеритолошка радионица под називом 'Средњовековни fast food', коју организује Тамара Огњевић, историчарка уметности и гастрохеритолог. За 17. април заказан је Фестивал здраве хране, на ком ће се представити многи предузетници, произвођачи здраве хране из Врбаса и околине. Гости Градског музеја биће и ученици и професори Економске и угоститељске школе из Куле, који ће представити своју школу и производе које они израђују. Такође, припремамо и три предавања; археоботаничара Александра Медовића, који ће говорити о истраживањима на Чарноку, историографа и хроничара Врбаса Владимира Увалина, који ће представити угоститељство у Врбасу од 1850. до 1950. године, и Дејана Корцебе, вероучитеља, који ће говорити о храни и посту", најавила Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју Врбаса.


Као посебно интересантан програм Гргуровић је издвојила "Средњовековни fast food", али и позвала све заинтересоване грађане да посете Градски музеј и уживају у радионицама, изложбама и предавањима.

СРЕДЊОВЕКОВНИ FAST FOOD - Гастрохеритолошка радионица, четвртак, 11. април, Градски музеј - Културни центар Врбаса

Средњовековна трпеза, култура обедовања, навике и веровања ове епохе неуморно привлаче радозналост савременог човека. Од идеје о невероватним, егзотичним банкетима владара и племства, до занимљивих веровања и симболизма храна у овој епохи. Неретко се чује питање – а шта је јео обичан човек? Да ли су у средњем веку постојали облици исхране слични модерним? Да ли је постојала брза храна? Једноставан, укусан оброк који се могао купити на каквом уличном киоску средњег века?

На трагу овог питања, али и вишегодишњих истраживања гастрономског наслеђа српских земаља у средњем веку у оквиру Артисовог пројекта „Живети прошлост“ замишљена је и ова гастрохеритолошка радионица која за циљ има да открије тајне средњовековног fast food-a и уприличи реконструкцију једног од најомиљенијих и најчешће конзумираних средњовековних производа такозване брзе хране – пите! Како се и од чега правила средњовековна пита, ко је припремао, а ко продавао, зашто је била толико омиљена, ко је све могао себи да је приушти? Само су нека од питања на које ће, уз мешење, печење и кушање, покушати да одговори мср Тамара Огњевић, историчарка уметности и гастрохеритолог, аутор и руководилац Артисовог пројекта „Живети прошлост“, истраживач при Европском институту за гастрономију у Туру (Француска).

Радионица је плод сарадње Градског музеја Врбас и Артис центра из Београда.

КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

16. јан 2020. КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

Поводом обележавања СВЕТОСАВСКИХ ДАНА 2020, Одељење за де...

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

14. јан 2020. КУЛТУРА

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

У најужи избор за књижевну награду "Златни сунцокрет" жир...

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

13. јан 2020. КУЛТУРА

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

Роман Горана Лабудовића Шарла "Ветрушка у данима неба" у ...

"Скулптура у теракоти, три погледа"

09. јан 2020. КУЛТУРА

"Скулптура у теракоти, три погледа"

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 14...

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

19. дец 2019. КУЛТУРА

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...