Врбас жели снажне односе са руским градовима

Шесточлана делегација Амбасаде Руске Федерације у Србији посетила је данас општину Врбас. Сусрет са руководством локалне самоуправе искоришћен је, како је речено након једночасовног састанка, "за додатно учвршћивање пријатељских односа и разматрање конкретних облика не само културне већ и свих других врста сарадње".

Александра Конанихина, првог саветника и аташеа за културу, Алексеја Жукова, првог секретара, Анастасију Гајдаљонок, секретара-асистента, затим Дмитрија Борисова, заменика трговинског представника, Надежду Кушченкову, директорку Руског центра за науку и културу, и Јевгениј Дјомин, консултанта директора Руског центра за науку и културу, дочекали су Милан Глушац, председник општине Врбас, Марјана Мараш, председница СО Врбас, Миљана Штулић и Предраг Ројевић, заменица председника општине и помоћник председника општине, затим чланови Општинског већа, као и Родољуб Ускоковић, председник Друштва српско-руског пријатељства "Род".

"Посета Врбасу је наставак оснаживања наших односа који траје већ десетак година. Жеља нам је да односе подигнемо на виши ниво и за постоји више могућности. У разговору смо се дотакли и неких детаља како би направили некакву агенду наше сарадње. Кренули смо од области културе јер је то област у којој већ имамо темељ сарадње и ту ћемо, пре свега, користити могућности Руског дома у Београду, који има шта да понуди Врбасу. Генерално, желели би да организујемо Дане Руског дома у Врбасу, чији би садржај били филмске пројекције, округли столови, изложбе и слично. Ипак, генерални циљ је развој економских односа између руских градова и Врбаса, како би се унапредио живот људи. Имамо могућности за развој економске сарадње, у Русији расте интересовање за улагањем у Војводини и наша улога је да повежемо одговорне људе са обе стране. Сигуран сам да ћемо то урадити", рекао је аташе за културу Александар Конанихин.

Надежда Кушченкова, директорка Руског центра за науку и културу, изразила је задовољство због могућности да први пут посети Врбас. "Спремни смо да спроведемо низ активности на представљању Руског дома у Врбасу, на промоцију руског језика и руске културе, али и да помогнемо на начин да се српски студенти образују у Русији, за шта већ постоје одређене квоте. Заинтересовани смо и да видимо ваше културне пројекте у Руском дому у Београду и увек сте добродошли", рекла је овом приликом Кушченкова.

Милан Глушац, председник општине, захвалио се на подршци коју Врбас ужива од стране Амбасаде Руске Федерације, и изразио наду да ће сарадња у будућности бити још плодоноснија. "Наше је задовољство да дочекамо госте из Амбасаде Русије. Разговарали смо о конкретним корацима у изградњи наших односа. За нас је битно да међу гостима имамо и људе који представљају привреду и заинтересовани су за изградњу сарадње у овој области. Нама је у интересу да повежемо нашу и руску привреду и тако побољшамо квалитет живота. Добили смо неколико конкретних понуда и верујем да ћемо их ускоро реализовати", рекао је Глушац. Он је подсетио на братске односе Врбас и руског града Костроме и изразио жељу да слични контакти буду успостављени и са другим градовима у Русији.

Представници Руског дома уручили су овом приликом Милану Глушцу и Родољубу Ускоковићу Повеље захвалности за сарадњу са Русијом. 

Након састанка гости из Амбасаде Руске Федерације и Руског дома присуствовали су отварању изложбе слика из фундуса Српско-руске ликовне колоније "Видици", у Галерији Културног центра Врбаса, а затим посетили Градски музеј и Центар за физичку културу "Драго Јововић". 

КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

16. јан 2020. КУЛТУРА

Расписани конкурси поводом Светосавских дана

Поводом обележавања СВЕТОСАВСКИХ ДАНА 2020, Одељење за де...

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

14. јан 2020. КУЛТУРА

Три романа у избору за награду "Златни сунцокрет"

У најужи избор за књижевну награду "Златни сунцокрет" жир...

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

13. јан 2020. КУЛТУРА

"Ветрушка у данима неба" - Соларисов роман године

Роман Горана Лабудовића Шарла "Ветрушка у данима неба" у ...

"Скулптура у теракоти, три погледа"

09. јан 2020. КУЛТУРА

"Скулптура у теракоти, три погледа"

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 14...

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

19. дец 2019. КУЛТУРА

Верољубу Вукашиновићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...