"Мултиарт" напада Гинисов рекорд у спремању палачинки

Врбас ће у недељу, 05. маја, бити домаћин једне несвакидашње манифестације хуманитарног карактера - 1. Фестивала гастрономије "Кувари великог срца". Организатор је Удружење грађана "Мултиарт", познато по бројним успешним акцијама помоћи угроженим групама и појединцима, затим организација "Возачи великог срца", и Данијел Микшић, кувар из Врбаса са међународном репутацијом. Фестивал је замишљен као промоција традиционалних јела из различитих крајева Србије, али и као покушај обарања Гинисовог рекорда у броју испечених палачинки за осам сати, кажу организатори. Подршку за акцију они су добили и од организације "Chefs for life" из Италије. Фестивал се на платоу испред Центра за физичку културу "Драго Јововић", 

"Централни догађај биће покушај обарања Гинисовог рекорда. Најбољи резултат оствариле су Сарајлије, које су прошле године направиле 14.186 палачинки, и тако надмашиле дотадашњи Гинисов рекорд од 12.716 палачинки, припремљених 2017. у Москви. У Сарајеву је палачинке правило више од стотину професионалних кувара из БиХ и региона, међу којима су били и кулинари из Србије. Нермин Хоџић, председник Удружења кувара БиХ, доћи ће нам са својом екипом, а учешће на скупу у Врбасу су потврдили и велемајстори кулинарства из Скопља, Београда, Новог Сада, Русије и Италије. Промотери и учесници манифестације биће, између осталих, Љубица Комленић, елитни кувар из Италијe, Јовица Јовичић, српски гастроном светског гласа и водитељ ТВ емисије 'Паклена кухиња', и Дејан Станковић, председник Асоцијације шефова кувара Србије", рекао је Борис Бијеловић из "Мултиарта". Припремање палачинки пратиће судије. Снимак рекорда, ако буде постигнут, биће послат на верификацију Гинисовој комисији у Лондону, која ће потом у року од шест месеци одговорити да ли је резултат признат. 

Подршку манифестацији пружају и бројни донатори - италијанске фирме "Promotica", "Buongusto Italiano", "Tognana", затим "Арум", "Carnex", "Вртлари", "Браћа Попов", "Атлас принт", "Jaffa" и "Екстра ауто", те Центар за физичку културу "Драго Јововић", ЈКП "Комуналац" и општина Врбас.

Озбиљност подухвата гарантована је ауторитетом кувара - координатора врбаског фестивала, јер је Данијел Микшић главни извршни шеф прекоморских и чартер пројеката у америчкој компанији која поседује 13 луксузних крузера. Он је сертификовани тренер у гастрономији за европску, азијску, руску, египатску и индијску кухињу. Аутор је књиге о кувању техником "sous vide", и књиге о азијској кухињи са 92 аутентична лична рецепта. Куварску вештину је усавршавао и у школи Џејмија Оливера.

Посебну димензију фестивалу у Врбасу даће учешће деце с посебним потребама, која ће асистирати куварима. Удео у акцији узеће и ученици куварског и угоститељског смера из Средње школе "Светозар Милетић" из Новог Сада и пекарског смера Средње стручне школе "4. јули" из Врбаса.

Иначе, сва храна са фестивала ће на Ђурђевдан бити донирана Народној кухињи при ЦФК, Црвеном крсту, Геронтолошком центру и социјално угроженим породицама.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"