"Мултиарт" напада Гинисов рекорд у спремању палачинки

Врбас ће у недељу, 05. маја, бити домаћин једне несвакидашње манифестације хуманитарног карактера - 1. Фестивала гастрономије "Кувари великог срца". Организатор је Удружење грађана "Мултиарт", познато по бројним успешним акцијама помоћи угроженим групама и појединцима, затим организација "Возачи великог срца", и Данијел Микшић, кувар из Врбаса са међународном репутацијом. Фестивал је замишљен као промоција традиционалних јела из различитих крајева Србије, али и као покушај обарања Гинисовог рекорда у броју испечених палачинки за осам сати, кажу организатори. Подршку за акцију они су добили и од организације "Chefs for life" из Италије. Фестивал се на платоу испред Центра за физичку културу "Драго Јововић", 

"Централни догађај биће покушај обарања Гинисовог рекорда. Најбољи резултат оствариле су Сарајлије, које су прошле године направиле 14.186 палачинки, и тако надмашиле дотадашњи Гинисов рекорд од 12.716 палачинки, припремљених 2017. у Москви. У Сарајеву је палачинке правило више од стотину професионалних кувара из БиХ и региона, међу којима су били и кулинари из Србије. Нермин Хоџић, председник Удружења кувара БиХ, доћи ће нам са својом екипом, а учешће на скупу у Врбасу су потврдили и велемајстори кулинарства из Скопља, Београда, Новог Сада, Русије и Италије. Промотери и учесници манифестације биће, између осталих, Љубица Комленић, елитни кувар из Италијe, Јовица Јовичић, српски гастроном светског гласа и водитељ ТВ емисије 'Паклена кухиња', и Дејан Станковић, председник Асоцијације шефова кувара Србије", рекао је Борис Бијеловић из "Мултиарта". Припремање палачинки пратиће судије. Снимак рекорда, ако буде постигнут, биће послат на верификацију Гинисовој комисији у Лондону, која ће потом у року од шест месеци одговорити да ли је резултат признат. 

Подршку манифестацији пружају и бројни донатори - италијанске фирме "Promotica", "Buongusto Italiano", "Tognana", затим "Арум", "Carnex", "Вртлари", "Браћа Попов", "Атлас принт", "Jaffa" и "Екстра ауто", те Центар за физичку културу "Драго Јововић", ЈКП "Комуналац" и општина Врбас.

Озбиљност подухвата гарантована је ауторитетом кувара - координатора врбаског фестивала, јер је Данијел Микшић главни извршни шеф прекоморских и чартер пројеката у америчкој компанији која поседује 13 луксузних крузера. Он је сертификовани тренер у гастрономији за европску, азијску, руску, египатску и индијску кухињу. Аутор је књиге о кувању техником "sous vide", и књиге о азијској кухињи са 92 аутентична лична рецепта. Куварску вештину је усавршавао и у школи Џејмија Оливера.

Посебну димензију фестивалу у Врбасу даће учешће деце с посебним потребама, која ће асистирати куварима. Удео у акцији узеће и ученици куварског и угоститељског смера из Средње школе "Светозар Милетић" из Новог Сада и пекарског смера Средње стручне школе "4. јули" из Врбаса.

Иначе, сва храна са фестивала ће на Ђурђевдан бити донирана Народној кухињи при ЦФК, Црвеном крсту, Геронтолошком центру и социјално угроженим породицама.

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...