Радна група за ревитализацију ВБК наставила са радом

У Београду је претходне недеље одржан нови, редовни месечни састанак Радне групе за реализацију пројекта Ревитализација Великог бачког канала, на којем су општину Врбас представљали Милан Глушац, председник општине, и Наталија Трифковић, чланица Јединице за примену пројекта.

"Обавештени смо о напретку у припреми пројектно-техничке документације, као и о резултатима извршених геолошких и хемијских анализа. Како смо информисани, хемијске анализе су врло детаљно урађене и показале су неопходност третирања целокупне количине муља из канала, за разлику од претходних предлога који су узимали у обзир само део муља, и то на монтираном постројењу за потребе истог. Задовољни смо што се на овим састанцима Радне групе сваки пут потврђује да је приступ у раду тима експерата веома аналитичан и систематичан, а укљученост различитих институција у све активности тима експерата даје нам сигурност да ће процес ремедијације и ревитализације канала бити урађен на најбољи могући и најбезбеднији начин. Наше присуство и учешће у праћењу реализације пројекта усмерено је, пре свега, на контролу мера које ће се спроводити у циљу праћења утицаја процеса чишћења на околину", рекао је након састанка Глушац.

Учесници састанка информисани су да су досадашњи резултати постигнути на основу анализе 120 узорака седимената, уградње 28 пиjезометара - справе које служи за мерење подземних вода и компресивности течности, затим анализе 39 од 60 узетих узорака отпада, те испитивања 15 бактериолошких и 25 узорака површинских и подземних вода, која и даље трају.

Чланови Радне групе за реализацију пројекта Ревитализација Великог бачког канала су експертски тим Помоћ у припреми пројекта - PPF8 Делегације Европске уније у Србији, надлежна републичка и покрајинска министарства и секретаријати, и општина Врбас. 

 

 

КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...