Гимназијалци посетили ЦППОВ

Ученици Гимназије "Жарко Зрењанин" посетили су Централно постројење за прераду отпадних вода и у разговору са лицима задуженим за управљање системом, упознали се функцијом и карактеристикама овог постројења и процесом рада. Средњошколце чија је посета организована као активност у оквиру изборног предмета Примењене науке, који похађају неки од ученика природно-математичког смера, на ЦППОВ примили су Милан Глушац, председник општине Врбас, Ранко Митровићо, директора ЈП ЦППОВ општина Врбас и Кула, Даница Парошки, помоћница председника општине за образовање, и Наталија Трифковић, стручна сарадница на ЦППОВ. 

"Желимо деци да скренемо пажњу на значај оваквих постројења, значај очувања животне средине, као и значај њихово учешћа у будућим акцијама и активностима овог типа. Зато су их професори изборног предмета Примењене науке довели у посету ЦППОВ и надамо се да ће ученици борати овај предмет за изучавање, јер заиста има много тога да се научи и касније примени", рекла је Татјана Кажић, директорка Гимназије "Жарко Зрењанин".

Ученици су имали прилику да се упознају са целокупним процесом рада пречистача, од пријема отпадних вода градова Кула и Врбас, до упуштања у канал прерађене воде, која више није штетна за животну околину. "Драго нам је да се млади људи упућују у процес заштите животне средине и обавезе њеног чувања. Позвали смо ученике сада првог разреда Гимназије, да следеће године, када стекну више теоријског знања, дођу код нас и кроз праксу оно што су научили и тако прошире знања", рекла је Наталија Трифковић.

Милан Глушац, председник општине Врбас, оценио је да млади треба да знају шта све локална самоуправа, заједно са партнерима, чини на заштити животне средине. "Упознали смо их са системом рада Централног пречистача за прераду отпадних вода, али и са задацима пред нама који треба да доведу до ревитализације Великог бачког канала. Пре свега мислим на изградњу канализације, преусмеравање отпадних вода индустријских постројења која немају примарне пречистаче на ЦППОВ, а ускоро нам следи и потписивање једног уговора са Владом Србије који се односи на чишћење канала", рекао је Глушац. 

 

 

 

 
КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...