После 20 година време за истину о борбама на КиМ

Врбас је у понедељак, на дан када је пре тачно 20 година окончана НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, био домаћин трибине под називом "Патриотизам на делу", на којој су актери сукоба на Косову и Метохоји, пензионисани генерал ВЈ Божидар Делић и пензионисани пуковник Ратко Вујадиновић, говорили о борбама и херојству бранилаца. Трибину је организовала Српска православна црквена општина Врбас.

"Однос снага у рату био је неравноправан до те мере да је то можда био и најасиметричнији сукоб у новијој историји, јер је 28 земаља на неки начин учествовало у агресији на СРЈ. Наши ресурси били су ограничени и трошили се из дана у дан, а њихови су само могли да расту. Та 1999. година зато је војно најтежа ситуација у којој су се нашли наша држава и народ. Али шта смо друго могли, осим да се бранимо? Знали смо да непријатељу морамо нанети такве неприхватљиве губитке да  схвати да је мир и за њега једини излаз. Тај излаз био је Кумановски споразум. Па иако није испунио обавезе које је прихватио, агресор јесте био приморан на преговоре и тражење мирног исхода", рекао је генерал Делић, у то време командант 549. моторизоване бригаде.

Наш суграђанин, пензионисани пуковник Полиције, изразио је задовољство што након две деценије има прилику да у свом граду говори о догађајима на Косову и Метохији, о јунаштву својих другова из строја и рова, али и да сведочи истину у данима када се на многим местима чују оптужбе и изричу лажи о деловању војних и полицијских јединица током 1998. и 1999. године. 

"ОВК је 1998. године била терористичка организација и као таква легитиман циљ. Данас многи говоре о некаквим злочинима полицијских снага на овом подручју, али верујте, снаге су толико биле стално ангажоване у борбама и другим задацима, да нису имале кад да стигну да почине злочине. То су лажи. Истина је једино о чему се ћутало протеклих 20 година и драго ми је дошло време да говоримо о стварним дејствима војске и полиције у том периоду", рекао је Вујадиновић.

Прилог ТВ Бачка

 

КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

13. авг 2019. КУЛТУРА

Изложба минијатура Мирка Ћирића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Две изложбе фотографија у Градском музеју

09. авг 2019. КУЛТУРА

Две изложбе фотографија у Градском музеју

Тачно у подне у Градском музеју Културног центра Врбаса о...

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

05. авг 2019. КУЛТУРА

Археолошки филмови од данас у Градском музеју

У Градском музеју Културног центра Врбаса данас почиње пр...

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

30. јул 2019. КУЛТУРА

Aкција "Донеси цртеж у галерију"

Деца, мала и велика (1-18 година), из Врбаса или шире, тр...

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...