После 20 година време за истину о борбама на КиМ

Врбас је у понедељак, на дан када је пре тачно 20 година окончана НАТО агресија на Савезну Републику Југославију, био домаћин трибине под називом "Патриотизам на делу", на којој су актери сукоба на Косову и Метохоји, пензионисани генерал ВЈ Божидар Делић и пензионисани пуковник Ратко Вујадиновић, говорили о борбама и херојству бранилаца. Трибину је организовала Српска православна црквена општина Врбас.

"Однос снага у рату био је неравноправан до те мере да је то можда био и најасиметричнији сукоб у новијој историји, јер је 28 земаља на неки начин учествовало у агресији на СРЈ. Наши ресурси били су ограничени и трошили се из дана у дан, а њихови су само могли да расту. Та 1999. година зато је војно најтежа ситуација у којој су се нашли наша држава и народ. Али шта смо друго могли, осим да се бранимо? Знали смо да непријатељу морамо нанети такве неприхватљиве губитке да  схвати да је мир и за њега једини излаз. Тај излаз био је Кумановски споразум. Па иако није испунио обавезе које је прихватио, агресор јесте био приморан на преговоре и тражење мирног исхода", рекао је генерал Делић, у то време командант 549. моторизоване бригаде.

Наш суграђанин, пензионисани пуковник Полиције, изразио је задовољство што након две деценије има прилику да у свом граду говори о догађајима на Косову и Метохији, о јунаштву својих другова из строја и рова, али и да сведочи истину у данима када се на многим местима чују оптужбе и изричу лажи о деловању војних и полицијских јединица током 1998. и 1999. године. 

"ОВК је 1998. године била терористичка организација и као таква легитиман циљ. Данас многи говоре о некаквим злочинима полицијских снага на овом подручју, али верујте, снаге су толико биле стално ангажоване у борбама и другим задацима, да нису имале кад да стигну да почине злочине. То су лажи. Истина је једино о чему се ћутало протеклих 20 година и драго ми је дошло време да говоримо о стварним дејствима војске и полиције у том периоду", рекао је Вујадиновић.

Прилог ТВ Бачка

 

КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...