Министар Ђорђевић посетио Врбас и Геронтолошки центар

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посетио је данас Врбас. Он се згради СО Врбас сусрео са председником општине Миланом Глушцем, а затим посетио Геронтолошки центар и на лицу места се уверио о условима домског смештаја и заштите особа у трећем добу. Ђорђевић је разговарао са Радмилом Мусић, директорком ГЦ, о моделима даље подршке Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања овој установи.

"Посету Врбасу искористили смо да са руководством локалне самоуправе разговарамо о плановима за даљу сарадњу и начелно смо договорили неколико пројеката подршке. Први је укључивање нашег министарства у подршку једној особи са инвалидитетом која је недавно постигла фантастичне спортске резултате и жеља нам је да у будуће заједно радимо на томе. Разговарали смо и како можемо помоћи и у неким другим пројектима, попут онога у ком смо подржали уградњу лифта у Геронтолошком центру, што је био услов за добијање лиценце за рад. Ове недеље очекује се окончање активности око прибављања употребне дозволе и тада ћемо добити још један Геронтолошки центар који може радити у потпуном капацитету. Надам се да ће и остали геронтолошки ценатри у Србији веома брзо изгледати као и овај. Већ сада имамо захтев ове установе за обнову крова зграде и тај пројекат биће за нас један од приоритета. Увек када сам долазио у Врбас дочекан сам веома срдачно, на чему се захваљујем, као и овога пута, али кључну захвалност изричем због издвајања за социјалну заштиту у општини Врбас. Обично се локалне самоуправе у Србији крећу у проценту од шест или седам одсто у односу на буџет којим располажу, а у општини Врбас тај проценат иде и до 10, што показује посебно одговоран однос", рекао је министар Ђорђевић.

Милан Глушац, председник општине Врбас, информисао је министра да је локална самоуправа у 2013. години за социјална издвајања трошила 42,5 милиона, а данас, 2019. године, план је да се за ову област издвоји 123,8 милиона динара. "Геронтолошки центар је добар пример сарадње локалне самоуправе и ресорног министарства. За уградњу лифта и доградњу објекта издвојена су огромна средства па сада имамо све предуслове за рад у пуном капацитету. И ову прилику искористили смо да министру Ђорђевићу предложимо нове пројекте, да проверимо да ли можемо поново добити подршку, јер нам је стало да кроз добру сарадњу која се стално унапређује, реализујемо разне пројекте који могу бити од користи грађанима општине Врбас", рекао је Глушац и захвалио министру Ђорђевићу на издвојеном времену и спремности да помогне даљи развој социјалне заштите у општини Врбас.

На посети се у име свих запослених и у име штићеника установе, захвалила и Радмила Мусић, директорка Геронтолошког центра, која је сусрет са министром искористила да га упозна са радом дома и плановима за будућност.

"Средства која је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, издвојило за нашу установу, посебно мислим 5,8 милиона динара за уградњу лифта, омогућила су да Геронтолошки центар испуни услове за лиценцу. Сада ћемо имати могућност да објекат попуњавамо у пуном капацитету, да све услуге пружамо штићеницима на оба спрата, што до сада није био случај јер смо морали пазити које штићенике смештати на ком спрату, што је доводило до ограничења. Последњих година у Геронтолошки центар уложена су значајна средства, уређени су приступни путеви и двориште и многи други пројекти, и за то смо увек имали подршку ресорног министарства и локалне самоуправе", рекла је Мусић. 

     

 

КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

20. јул 2019. КУЛТУРА

У Галерији КЦ од уторка изложба "Косово, не/стваран живот"

Галерија Културног центра Врбаса организоваће у уторак, 2...

Награда "Раде Томић"  Горану Лабудовићу Шарлу

15. јул 2019. КУЛТУРА

Награда "Раде Томић" Горану Лабудовићу Шарлу

Књижевнику из Врбаса, Горану Лабудовићу Шарлу, додељена ј...

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

12. јул 2019. КУЛТУРА

Конкурс за награду "Бранислав Бари Милошевић"

Управни одбор Културног центра Врбаса расписао је конкурс...

Културно лето Змајево 2019

24. јун 2019. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

Змајево ће наредних дана бити домаћин велике културно-заб...

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

24. јун 2019. КУЛТУРА

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм...