Врбашани на обележавању 77. годишњице битке на Козари

photo: banjaluka.net

Уз подршку општине Врбас и Савеза месних одбора пензионерских организација, педесетак поштовалаца антифашистичког наслеђа II светског рата, наследника бораца, чланова пензионерских, инвалидских и других удружења, отпутоваће 04. јула у Републику Српску на обележавање 77. годишњице битке на Козари, вођене од 10. јуна до 15. јула 1942. године.

"Тих дана 68.000 цивила, деце, старих и болесних, за борбу неспособних, тражило је спас на Козари од 18.000 усташа и домобрана, 13.000 Немаца и 2.000 четника, Дреновића и Марчетића, од неколико ескадрила јуришних бомбардера, две чете тенкова и пет мађарских речних патролних бродова, који су са реке Саве пружали помоћ фашистичкој руљи од око 33.000 до зуба наоружаних војника. Беспомоћни народ је био без заштите све док се II Крајишки одред са 3.000 бораца није пробио кроз обруч и у неравноправној борби ставио се у заштиту голоруког народа који је био осуђен на уништење. Крвава борба на Козари претворила је ову планину у легенду и постала симбол партизанског отпора и страдања.

Због тога смо одлучили да идемо и обиђемо јединствени споменик и одамо почаст погинулим борцима и цивилима у 50 дана прогона српског народа. Наше је да пренесемо младим покољењима како се брани свој народ и отаџбина и да усадимо у њих жељу и вољу да оваква места обилазе. Жеља нам је да боље упознамо Републику Српску, њене лепоте и знаменитости, на путу нам је и Приједор - град херој, који у у рату деведесетих година имао више од 600 погинулих за слободу Републике Српске. У Приједору је и родна кућа народног хероја др Младена Стојановића. Уз помоћ Туристичке организације биће испуњене жеље свих нас који са усхићењем идемо на овај пут", саопштили су организатори путовања, Савез месних организација пензионера општине Врбас.     

КУЛТУРА

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

22. феб 2020. КУЛТУРА

Обележен Дан НБ "Данило Киш"

Доделом књижевне награде "Небојша Деветак", уручењем покл...

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

20. феб 2020. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Ангелине Вукосав

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

19. феб 2020. КУЛТУРА

НБ "Данило Киш" обележава Дан установе

Народна библиотека "Данило Киш" обележиће у петак, 21. фе...

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

11. феб 2020. КУЛТУРА

Награда "Раде Брка" за Веселина Милићевића

Афористичар, сатиричар и дечији песник Веселин Милићевић ...

"Школица - цртица" и "Terra d.v.a." представљају таленте

06. феб 2020. КУЛТУРА

"Школица - цртица" и "Terra d.v.a." представљају талент…

У фоајеу биоскопа "Југославија" у петак, 07. фебруара, би...