Шуваков салаш чекају нова истраживања

Одлука Владе Србије о званичном проглашењу археолошког локалитета Шуваков салаш - Клиса за археолошко налазиште, обрадовала је све запослене у Градском музеју Културног центру Врбаса и потврдила им да су на правом путу у вођењу ове установе. Задовољство стиже превасходно због чињенице да одлука Владе подразумева наставак системског и темељног истраживања на овом локалитету.

"Проглашење археолошког локалитета Шуваков салаш - Клиса и сврставање у ред археолошких налазишта која се стављају под заштиту Закона, резултат је упорности и посвећености локалне самоуправе, локалне заједнице и Градског музеја, наравно уз велику помоћ Републичког завода за заштиту споменика културе, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Покрајинског секретаријата за културу и Музеја Војводине. Сви наведени, па и шире, у претходних пет година уложили су напор и средства да се чује за археолошки локалитет Шуваков салаш, да се обнове археолошка ископавања и да се конзервирани предмети нађу у витринама сталне поставке у Врбасу, односно да се презентују кроз изложбу 'Трагови и поруке'. Важност локалитета, сад већ налазишта, огледа се у историјским подацима поткрепљеним археолошким ископавањима да се ради о средњевековном Врбасу који је егзистирао од десетог до почетка шеснаестог века, са триконхалном црквом и некрополом са кога потичу изванредни налази сада изложени у сталној поставци Градског музеја у Врбасу", за задовољством је истакла Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју.

Она је оценила да сврставање локалитета у археолошка налазишта од сада обезбеђује кредибилитет у случају конкурисања за средства са пројектима који би подразумевали конзервацију већих размера, пре свега делимичну реконструкцију средњевековне цркве са ровом и малим пристаништем на обали Црне баре.

"Шуваков салаш део је личне карте Врбаса, база на коју су се надограђивали векови, формирао културни миље карактеристичан за ово поднебље. Тек сада треба приступити послу, археолози су дали обиље материјала и података, у току је и дигитализација документације са свих досадашњих ископавања, а треба аплицирати за средства како би се у некој догледној будућности археолошко налазиште уврстило и у туристичке локалитете, за општу добробит не само локалне заједнице већ и све бројнијих посетилаца наше општине", рекла је Гргуровић.

КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

14. нов 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организује излож...

Дан домаћег филма и у Врбасу

12. нов 2019. КУЛТУРА

Дан домаћег филма и у Врбасу

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОКСрбија наставља реа...

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

11. нов 2019. КУЛТУРА

У петак позоришна представа "Судбине у магли"

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у петак, 15...

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

28. окт 2019. КУЛТУРА

Зборник поезије финалиста ФПМ промовисан на Сајму књига

На 64. Међународном сајму књига у Београду, у петак, 25. ...

Све спремно за II Фестивал драмског стваралаштва за децу

25. окт 2019. КУЛТУРА

Све спремно за II Фестивал драмског стваралаштва за децу

Врбас ће од 28. до 30. октобра бити домаћин II Фестивала ...