III Јуниорски куп нација - Бокс гради пријатељства

Треће издање Јуниорског купа нација у боксу било је до сада најбоље и најзанимљивије такмичење младих боксера из целог света, заједнички је закључак организатора и учесника сада већ најмасовнијег спортског догађаја у Врбасу у једној години. Укупно 135 борби било је обележено неутаживом жеђи за победом и храбрим срцима сваког такмичара, који нису жалили себе и противнике за тренутак када судије подигну руку победника.

"Имали смо, без дилеме, успешнији и бољи турнир него претходне године. Били смо организованији, на темељу искуства од претходне две године, нисмо каснили са припремним радњама, а већ сада имамо јасне идеје шта учинити да би турнир 2020. године био још бољи и још успешнији", рекао је за vrbas.net Игор Шкундрић, један од идејних твораца и оснивача Јуниорског купа нација у боксу. 

Он сматра да је већ сада потребно проширити састав тела која раде на организацији, јер међународно такмичење овог ранга захтева ангажман бројних делова друштва. "Сада је већ јасно да мали број људи, као што је то код нас слушај, не може носити толики терет организације. Имали смо турнир без икаквих трзавица, проблема и неспоразума, али види се да организациони одбор тражи још људи који ће покривати одређене области. Јесте да смо имали мањи број земаља него 2018. године, али то није нарушило вредност такмичења. Претходне године је Европско јуниорско првенство било након нашег Јуниорског купа нација, и било је нормално да долазак у Врбас репрезентације искористе за припреме за велико такмичење, а ове је било супротно, Европско јуниорско првенство је већ одржано, и то није нарушило масовност на нашем турниру. Учествовало је 20 држава, због виза и приватних ствари нису нам стигли Палестина и Немачка, иако су се били пријавили, и ми смо потпуно задовољни одзивом држава и чињеницом да су у Врбас послали своје најјаче саставе, посебно Индија и Сједињене Америчке Државе. То је потврда да турнир има добру репутацију у свету бокса и хвала свим државама на учешћу. Ако се у обзир узме и чињеница да је на Европском јуниорском првенству било мање држава учесница него код нас, јасно је да растемо из године у годину. Снага турнира гради се и снагом његових учесника; имали смо прилику да видимо петнаестогодишњег боксера из САД који у досадашњој каријери има 160 мечева и тренира га светски шампион Флојд Мејвејдер", рекао је Шкундрић.

Секретар Јуниорског купа нација у боксу захвалио је општини Врбас за несебичну подршку и помоћ у организацији, која расте из године у годину. "Овога пута у организацију се укључила и општина Кула, којој, такође, захваљујемо. Без ове две општине турнир не би било могуће довести до овог нивоа. Мислим да је турнир по значају сада већ прерастао ниво локалних самоуправа и да је време да се у тим за подршку укључе покрајински и републички надлежни органи. Позивамо Покрајински секретаријат за спорт и Министарство спорта да обрате пажњу на овај турнир, привукли смо бројне земље које не долазе на такмичења у Србију ни у другим много популарнијим спортским дисциплинама, и уверен сам да и Војводина и Србија имају интерес да подрже овај спортски догађај. Организација сада већ превазилази финансијске и друге потребе једне или две општине и време је за подршку снажнијих органа. Уз подршку боксерских савеза Србије и Војводине, створили би снажан тим за одржавање будућих турнира. Већ сада донели смо одлуку да се IV Јуниорски куп нација у боксу одржи од 18. до 24. маја, јер желимо да поново у календару будемо увертира за Европско јуниорско првенство, које се одржава у јулу. То је прилика да заједно подигнемо нашу манифестацију на још виши ниво", рекао је Шкундрић.

Као један од најбољих делова турнира Шкундрић је издвојио дружење и успостављање пријатељских односа између учесника. "Те утиске смо најбоље сабрали на заједничком коктелу и приликом упознавања са градом, које смо организовали за учеснике. Без лажне скромности, они су одушевљени гостопримством у Врбасу и људима који су их дочекали и били им на услузи. Руси и Американци су присутни на скоро свим великим светским турнирима и они у глас кажу да је нигде нису доживели. Видело се да то говоре из срца, а не куртоазно. Ево једног примера; наш боксер Стефан Цамовић је на позив тренера репрезентације САД био секундант америчком боксеру током борбе, заједно су тренирали а нису су се раздвајали ни током слободног времена. Е то је пример како спорт гради пријатељства која везују заувек. Из наших пријатељских односа изродили су се и позиви за наше спортисте да буду гости Русије, САД и Норвешке, прошле године и Немачке. Овај спорт гради нераскидива пријатељства за цео живот. Јуниорски куп нација није само прилика да успостављамо спортску сарадњу, има ту места и за неке друге врсте контаката и надам се да ће наредне године то потврдити", рекао је Шкундрић и позвао све оне који могу да помогну да се већ сада јаве и узму учешће у организацији наредног боксерског спектакла.  

 

       

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"