Следи анализа ЕЕ у четири јавна објекта у општини Врбас

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас представницима 20 локалних самоуправа уговоре о додели средстава за израду анализе енергетске ефикасности и потребних мера за 80 јавних објеката, пре свега основних школа и предшколских установа. Један од уговора припао је општини Врбас и према њему ће се анализа енергетске ефикасности извршити на згради Општинске управе Врбас, у Основној школи "Вук Караџић" и Амбуланти Дома здравља "Вељко Влаховић" у Бачком Добром Пољу, и у Основној школи "Бранко Радичевић" у Равном Селу.

Овај пројекат, вредан 100.000 евра, финансира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) на основу Меморандума о разумевању, који је, у јулу ове године, потписала са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Потпредседник Милићевић изјавио је да је ово почетак једног великог, вишегодишњег посла, који подразумева анализу стања енергетске ефикасности свих 3.000 објеката у јавној својини у АП Војводини. "На тај начин ћемо постићи неколико важних циљева. Пре свега, уштеду у коришћењу енергије, и уштеду за буџете, јер се рачуни за енергенте плаћају управо из буџета. Затим, ту је еколошка димензија која подразумева много мање загађења наше околине. И не мање важно, на тај начин се обезбеђује много угоднији боравак за кориснике тих објеката, као што су школе, универзитет, те установе здравствене и социјалне заштите", изјавио је Милићевић. Он је подсетио да је у протекле три године издвојено 1,2 милијарде динара за побољшање енергетске ефикасности објеката у јавној својини, те да ће Покрајинска влада наставити да сарађује са ЕБРД у сличним пројектима.

Уручењу уговора присуствовали су и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, као и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која финансира овај пројекат. У име општине Врбас уговор је потписао Милан Глушац, председник општине, а потписивању су присуствовале и Сања Кораћ и Ина Косанић из Канцеларије за енергетску ефикасност.

Пројектом за чију реализацију су данас додељена бесповратна средства обухваћене су 42 образовне установе, 11 зграда јавне управе, 11 здравствених установа, пет објеката социјалне заштите, пет објеката културе, по два бањска и спортска објекта, једна аутобуска станица и једна полицијска станица. Пројекат ће се, уз Врбас, спровести на територији локалних самоуправа: Апатин, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Вршац, Зрењанин, Ириг, Кањижа, Кула, Мали Иђош, Нови Кнежевац, Нови Сад, Панчево, Сента, Србобран, Суботица и Шид.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"